GLEDANJE AKCIJA GOJI: Što je film brži i zanimljiviji, pojedemo više hrane!

Istraživanje

GLEDANJE AKCIJA GOJI: Što je film brži i zanimljiviji, pojedemo više hrane!

Život -
Nakon 20 minuta, studenti koji su gledali akcioni film praćen zvukom pojeli su 98 odsto više hrane, ili 65 odsto više kalorija

NJUJORK - Zdravstveni stručnjaci već duže vreme upozoravaju da jedenje ispred televizora pospešuje gojaznost.

Sada su ustanovili uz koji tip programa dobijamo najviše suvišnih kilograma: a to su akcioni filmovi. Loša vest za fanove Džejsona Statama, Silvestera Stalonea i ostalih mišićavih filmskih heroja: gledaoci akcionih filmova imaju tendenciju da više "grickaju" pred malim ekranom od ostalih.

To je zaključak istraživanja grupe američkih naučnika čiji su rezultati objavljeni u medicinskom časopisu JAMA Internal Medicine. U zemlji u kojoj polovina stanovnika ima višak kilograma ili je gojazno, istraživači su želeli da saznaju koji tip programa najviše utiče na prehrambene navike.

"Poznato je da televizija odvlači pažnju gledalaca, do te mere da oni jedu, a da to i ne primećuju, i to mnogo više nego što im je potrebno da se zasite. Ali, dosad se malo znalo o uticaju određenih programa, njihovog sadržaja i ritma", objasnio je tim istraživača predvođen dr Anerom Talom, stručnjakom za ishranu i mozak sa Kornel Univerziteta u Njujorku.

Foto Rojters
Foto Rojters

U toku istraživanja, naučnici su posmatrali ponašanje stotinjak studenata, podeljenih u tri grupe. Prvoj grupi su dali da gleda zabavno-političku emisiju, drugoj akcioni film "Ostrvo" sa Juanom Mekgregorom i Skarlet Johanson, a trećoj isti film ali bez zvuka. Svi su pred sobom imali keks, čokoladice, seckane šargarepe i grožđe.

Nakon 20 minuta, studenti koji su gledali akcioni film praćen zvukom pojeli su 98 odsto više hrane, ili 65 odsto više kalorija, od onih koju su gledali intervju. Grupa koja je gledala film bez zvuka takođe je pojela više (46 odsto kalorija) u poređenju sa grupom koja je pratila intervju.

"Što im neki program odvlači više pažnje, ljudi manje vode računa o hrani koju unose i jedu daleko veće količine", ustanovili su istraživači koji su izabrali film "Ostrvo" zbog brzog ritma kojim se scene odvijaju. "Što je tempo filma brži, to gledaoci brže u sebe ubacuju hranu", zaključili su oni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track