JOŠ 2.000 EVRA DA ŽIVOT POBEDI: Pavla (3) spasavaju samo matične ćelije!
Foto: Dr Kurir

Kurir nastavlja akciju

JOŠ 2.000 EVRA DA ŽIVOT POBEDI: Pavla (3) spasavaju samo matične ćelije!

Život -
Za mališana Pavla Anđelkovića (3), koji je oboleo od cerebralne paralize, otvoren SMS broj za pomoć kako bi se sakupio preostali iznos neophodan za operaciju u Kijevu, zakazanu za 1. septembar

Za pomoć dečaku Pavlu Anđelkoviću (3) iz kosovskog sela Sendo kod Zvečana, koji je oboleo od cerebralne paralize, pokrenut je SMS broj za pomoć koji će njegovim roditeljima, kako se nadaju, omogućiti da sakupe preostalih 2.000 evra, od ukupno 10.000, koliko im je potrebno da odvedu sina na transplantaciju matičnih ćelija. Delikatan zahvat zakazan je za 1. septembar u bolnici u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, a Pavlov otac Marinko i njegova majka veruju da će nakon njega konačno moći da čuju prve reči svog voljenog mališana i vide kako pravi prve korake.

- Spremamo se polako, Pavle se dobro oseća. Sve nade ulažemo u tu operaciju, a pripremamo ga za transplantaciju matičnih ćelija, radimo neophodne vežbice - rekao je Pavlov otac Marinko i dodao da je zahvalan svim ljudima i organizacijama koji su njegovoj porodici pomogli da sakupi 80 odsto od sume potrebne za operaciju.- Dobili smo SMS broj zahvaljući humanitarnoj organizaciji Budi human i stvarno verujemo da će nam to pomoći da do 1. septembra sakupimo još 2.000 evra - istakao je Marinko.

Podsetimo, Pavle je prevremeno rođeno dete kojem je nakon skidanja s respiratora pukla plućna maramica, zbog čega mu je mozak ostao bez kiseonika. To je izazvalo pojavu cerebralne paralize, zbog čega, otkako se rodio, gotovo svakog meseca putuje u banje na rehabilitaciju.- Pavle je rođen u sedmom mesecu sa 1.420 grama i odmah je priključen na respirator. Nakon četiri dana doktori su ga skinuli sa aparata misleći da je sposoban da samostalno diše, međutim, posle nekoliko dana pukla mu je plućna maramica i ostao je bez kiseonika. Iako je rođen kao zdravo dete, sada se muči. Ono što je važno jeste da mu nije ugrožena inteligencija, ali jesu govor i motorne sposobnosti. Zbog toga vežbamo svakodnevno i mnogo je napredovao, ali potrebna mu je operacija - objasnio je Marinko i dodao da će nakon zahvata mališan početi da govori i samostalno sedi i hoda.- Ako njegovo telo prihvati svih 60 miliona ćelija koje će dobiti implantacijom, možda će imati normalan život. Procenjuje se da će ostvariti napredak od 30 odsto - istakao je Marinko.Inače, Pavle ima i tri godine mlađeg brata, koji je još bebica. Njihovi roditelji se nadaju da će se dečaci uskoro igrati zajedno.

Kako da pomognete PavluRačun je otvoren u Komercijalnoj banci na ime Pavle AnđelkovićBroj dinarskog računa: 205-9001019317608-14Broj deviznog računa: 9031020855075RS35205903102085507507

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track