LEGLO VIRUSA: Na ovim mestima ima više bakterija nego na WC šolji!
Foto: Shutterstock

Neverovatno

LEGLO VIRUSA: Na ovim mestima ima više bakterija nego na WC šolji!

Život -
Verovatno redovno perete ruke nakon korišćtenja toaleta, ali da li radite to isto nakon držanja mobilnog telefona? Ili četkice za zube

Da li ste spremni za jednu odvratnu činjenicu: prljave stvari se nalaze svuda. Doslovno, svuda! Sad kad je prošao početni šok, pogledajte koja su najkritičnija mesta.

Verovatno redovno perete ruke nakon korišćtenja toaleta, ali da li radite to isto nakon držanja mobilnog telefona? Ili četkice za zube? Ne? E, pa onda budite svesni da se Ešerihija koli verovatno krčka na oba ta mesta, ali i na nekim drugim stvarima koje svakodnevno koristite.

Mobilni telefonPostoji 16 odsto šanse da aparat koji svakodnevno prislanjate na lice na sebi ima tragove fekalija, otkrilo je jedno londonsko istraživanje. A čak i ako ne obiluje E. koli bakterijama, devet od 10 mobilnih ima na sebi neki oblik zaraznih bakterija ili virusa, kao što su gripa ili MRSA. Razmislite: mobili nosite svuda - u javnom prevozu, u WC-u, u kancelariji... a nikad ga ne čistite.

Čišćenje: Jednom nedeljno obrišite ga posebnim maramica za dezinfekciju elektronskih uređaja.

Foto Fonet
Foto Fonet

RoštiljVerovatno ste pre očistiti wc nego roštilj, a to nije pametan izbor s obzirom da češćedolazi u kontakt s hranom koju jedete. Prosečan roštilj sadrži 1.7 miliona mikroba na 2,5 kvadratna centimetra površine, prema britanskom istraživanju iz 2013. godine. To je duplo više bakterija nego što se može naći u prosečnom wc-u.

Čišćenje: Izribajte rešetke sapunom i sunđerom za ribanje i sastružite sve spaljene delove s dna. Očistite donji deo temeljno, a spoljašni operite sredstvom za čišćenje na bazi amonijaka, i dobro obrišite sve papirnim peškirima.

VešSvašta se skuplja na vašem donjem vešu, bilo da ga vidite ili ne. Kad ubacite veš u mašinu, u bubanj ubacite i oko 500 milijuna E. koli bakterija. Uz to, voda se obično slegne u donjem delu mašine, i postaje savršeno uzgajalište za bakterije, a vi nakon toga operete robu u njihovom domu.

Čišćenje: Prvo operite beli veš na najvišoj temperaturi, koristeći pritom izbeljivač na bazi aktivnog hlora, koji deluje dezinfikaciono. A zapamtite i jednom mesečno da uključite mašinu da odvrti jedno pranje "na prazno" uz izbeljivač, kako bi se mašina rešila svih bakterija.

Foto Beta
Foto Beta

Četkica za zubeKad pustite vodu u WC šolji kapljice vode se rasprše više od šest metara širine. Ako vam je lavabo, a četkica za zube na njemu, ona je verovatno istuširana minijaturnim kapljicama onoga što ste upravo izbacili u wc školjku.

Čišćenje: Sklonite četkicu za zube u ormarić, što dalje od letećih fekalija i urina. Povremeno je možete staviti da se opere u mašini za pranje posuđa, a možete je i uroniti u vodicu za ispiranje usne šupljine, i to onu koja sadrži cetilpiridini korid, na 20 minuta.

Kuhinjski sundđerVaš sunđer je verovatno najgadnija stvar u vašoj kuhinji. Ona je vlažna i u konstantnom dodiru s bakterijama. Postoji 33 odsto šanse da vaša sunđer sadrži stafilokok (duplo više nego vaš wc), a mogla bi imati 10 miliona bakterija na površini od 2,5 cm2, što znači da je 200.000 puta prljavija od vašeg toaleta.

Čišćenje: Kako biste ubili bakterije, ubacite mokar sunđer u mikrotalasnu peć na jedan minut. Da, tako je jednostavno.

Foto Kurir
Foto Kurir

(Foxnews.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track