NE POSTAVLJAJTE VISOKE CILJEVE: Strpljenjem do lepog i zdravog tela!
Foto: Shutterstock

Brinite o sebi

NE POSTAVLJAJTE VISOKE CILJEVE: Strpljenjem do lepog i zdravog tela!

Život -
Dobar izgled postiže se zdravom ishranom i redovnom fizičkom aktivnošću, a fitnes-instruktor Jagoda Šoškić savetuje kako da se motivišete i posvetite svom telu
1 / 3 Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Kako biste izgubili višak kilograma i svoje telo doveli u top-formu, neophodno je da se, osim zdravoj ishrani, posvetite i treninzima. Iako niste dugo ili nikad vežbali, uvek se mogu naći aktivnosti koje će vam prijati, a istovremeno i donositi rezultate. Najčešće je teško napraviti prvi korak, zato fitnes-instruktor Jagoda Šoškić savetuje da sebi u startu ne postavljate visoke ciljeve. Ništa ne može da se uradi preko noći, zato je veoma važno da imate strpljenja i rezultati će doći.

- Kad kod nas dođe neko ko ranije nije vežbao, prvo što ga posavetujemo jeste da počne s takozvanim kardio-vežbama, kao što su trčanje na traci i brzo hodanje. Za početnike je idealno da vežbaju tri puta nedeljno, maksimalno sat do sat i po. Važno je i da uvek vežbaju u sličnom periodu dana - ističe Šoškićeva, dodajući da se uz pravilne vežbe već posle nekoliko nedelja mogu primetiti prve promene na telu, što polaznicima daje volju da ozbiljnije nastave s treninzima.

- Najzdravije je postepeno mršaviti. Idealno je da to bude od 600 grama do jednog kilograma nedeljno. Kada žene započnu s vežbanjem, najčešće sebi daju mesec dana da nešto postignu i, ako tada nisu zadovoljne postignutim, odustaju i više ne dolaze - kaže sagovornica Dr Kurira.Prema njenim rečima, nikad se ne savetuje potpuno izbacivanje slatkiša, već postepeno smanjivanje njihove količine kako telo, ali i glava ne bi doživeli šok.- Garantujem rezultate polaznicima ukoliko se pridržavaju vežbi i propisane ishrane. Isto tako, ljudima koji treniraju neophodno je i mnogo sna kako bi bili efikasniji. Ukoliko je osnovna motivacija za vežbanje skidanje viška kilograma, ne bi trebalo da se opterećuju onim što pokazuje vaga, jer pravi rezultat pokazuju garderoba i ogledalo.

Korisni saveti fitnes-stručnjaka- Pre svakog treninga vrlo je važno da se dobro zagrejete tako što ćete trčati ili istezati mišiće- Najkasnije sat pre treninga pojedite laganiji obrok, jer se time sprečavaju malaksalost i vrtoglavica tokom treninga. Obimniji obrok je preporučljivo pojesti dva-tri sata pre treninga- Tokom treninga gubimo vodu, pa je veoma važno da uzimate dovoljnu količinu tečnosti dok vežbate. Dovoljno je nekoliko gutljaja na svakih 10-15 minuta.- Važno je da trening bude uvek u isto vreme, jer se telo postepeno navikava na taj režim, svejedno da li je ujutru ili uveče.- Može se desiti da izgubite veći broj kilograma na samom početku, a da kasnije stagnirate. Ne dozvolite da vas to demorališe.- Pravilno disanje tokom treninga je veoma važno, kao i to da trenirate u provetrenoj prostoriji.- Trudite se da vežbe izvodite na pravilan način kako se ne biste povredili.- Vežbajte u udobnoj i komotnoj garderobi, koja bi trebalo da bude pamučna da bi znoj mogao da isparava.

Kontinuiranim treningom ispunite ciljUpale nisu obavezneKada nakon duže pauze počinjete da trenirate, često dolazi do upale mišića, međutim, instruktori kažu da se one mogu izbeći ukoliko se vežbe pravilno doziraju. Početnici na početku ne smeju da se preforsiraju, jer to može biti kontraproduktivno. Ukoliko dođe do upale, popijte medikament i odmorite mišiće.

Korisni i roleri i šetnja Ukoliko vam je naporno da vežbate u fitnes-centru i teretani, uvek ima alternativnih rešenja. Ništa manje korisno i efikasno nije ni voženje rolera ili bicikla, plivanje, kao i brza šetnja. Štaviše, aktivnosti u prirodi imaju dvostruku korist za ljude jer se, pored toga što se trenira, vreme provodi na čistom vazduhu.Novopečene mame, slobodno vežbajtePorodilje se sve češće vraćaju treninzima ubrzo posle porođaja. Savet instruktora je da s vežbama krenu kada osete da su spremne, jer tu ne postoje pravila. Najčešće se žene koje su pre trudnoće vodile računa o izgledu vrlo brzo nakon porođaja posvećuju treninzima, jer im je teže da prihvate svoje novo telo.Drage dame, bez brige, mišići se dugo gradeFitnes-instruktori kažu da se često suočavaju sa strahovima žena da vežbanjem mogu dobiti prenaglašene mišiće umesto ženstvenog tela. Međutim, instruktor Jagoda Šoškić objašnjava da je za stvaranje vidljivih mišića potrebno mnogo napornih treninga i da se s tegovima male težine ne može postići takav efekat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja