OPREZNO SA OVOM HRANOM: 5 niskomasnih namirnica koje ne treba da jedete!
Foto: Shutter

Ne pomažu u mršavljenju

OPREZNO SA OVOM HRANOM: 5 niskomasnih namirnica koje ne treba da jedete!

Život -
Čak 10 odsto niskomasnih namirnica sadrži jednak broj kalorija kao punomasni ekvivalent, a čak 40 odsto sadrži više šećera

Hrana sa oznakom "niskomasno" nije automatski bolja i neće vam uvek pomoći u mršavljenju. Mnoga niskomasna hrana, hrana sa malo masti i hrana bez masti podjednako je nezdrava. Čak 10 odsto niskomasnih namirnica sadrži jednak broj kalorija kao punomasni ekvivalent, a čak 40 odsto sadrži više šećera.Kada proizvođači uklone mast, oni dodaju šećer, so i aditive kako bi hrana bila boljeg ukusa. Osim toga, jedno istraživanje je otkrilo da hrana sa oznakom „niskomasno“ navodi one koji je kupuju da pojedu veću količinu.1. NISKOMASNI ČIPSPogledajte šta piše na pakovanju niskomasnog čipsa: Jedna porcija sadrži 140 kalorija, a običan čips 160 (i manje natrijuma). Mnogi se varaju misleći da je ta verzija zdravija, pa jedu više ovog čipsa. To isto važi i za perece i za kolače sa pirinčem.

2. NISKOMASNI SLADOLED ILI SMRZNUTI JOGURT"Mnogi moji klijenti jedu smrznuti jogurt svakodnevno, jer misle da im treba poslastica zbog koje neće biti kivni na sebe", rekao je doktor Haris Pinkus.Smrznuti jogurt nije loš, ali se lako možete prevariti tako što ćete pojesti veliku porciju i uneti veliki broj kalorija. Osim toga, smrznuti jogurt sadrži 34 grama šećera po šolji, isto kao i sladoled. Pojedite najviše pola šolje povremeno (ne svakodnevno).

3. JOGURT BEZ MASTIJogurt bez masti najčešće sadrži veštačke boje, veštačke ukuse i stabilizatore, kao i više šećera. A vašem organizmu je potrebna i mast iz jogurta kako bi upio vitamin D. Niskomasni jogurt je dobar, ali je najbolji punomasni. Jedna studija iz 2013. otkrila je da ljudi koji jedu punomasne proizvode imaju manje masti u telu i manje šanse da postanu gojazni ili obole od neke srčane bolesti.

4. NISKOMASNI PUTER OD KIKIRIKIJADve kašike običnog putera od kikirikija sadrže 210 kalorija. A ista količina niskomasnog putera sadrži 200 kalorija. "U ove niskomasne putere ubaciju se šećer ili kukuruzni sirup, kao i aditivi, radi poboljšanja ukusa", rekao je nutricionista Bet Voren.Kada kupujete puter, kupite onaj koji ima dve namirnice: kikiriki i so. Pošto je puter od kikirikija nabijen kalorijama, lako ćete se prejesti od njega. Držite se porcije od dve kašike dnevno.

5. SALATATrebalo bi da jedete salatu, ali i da izbegavate prelive bez masti, jer ćete posle njih biti gladni u roku od sat vremena. Proizvođači ubacuju šećer i veštačke zaslađivače u te prelive kako bi bili ukusniji. Vaša salata treba da sadrži masti u sebi, koštunjavo voće i semenke. A umesto preliva možete naseći i avokado, jer, prema jednoj studiji, on pomaže da telo lakše upije hranljive materije iz salate.

Žele

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track