OVA HRANA SKRAĆUJE ŽIVOT: Četiri vrste namirnica koje treba izbegavati!

Obratite pažnju

OVA HRANA SKRAĆUJE ŽIVOT: Četiri vrste namirnica koje treba izbegavati!

Život -
Nedavna studija koja je proučavala 5.309 osoba i čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu otkrila je da konzumacija pola litre gaziranog pića dnevno skraćuje život za 4.6 godina

Ne zna se tačno zašto neki ljudi s lakoćom dožive stotu, ali zna se da zdrava hrana sigurno tome doprinosi.

Neke vrste hrane, međutim, ugrožavaju vašu šansu da doživite duboku starost jer mogu da utiču na delove ćelija koje se nazivaju telomeri. Ove "kapice" na krajevima vaših hromozoma su ključ: oni štite DNA od oštećenja - mnogi stručnjaci ih upređuju sa onim plastičnim kapicama na vrhovima vezica za cipele.

Kada se ćelije repliciraju, telomeri se svaki put skrate. Kako se telomeri skraćuju tako se povećava rizik od smrti, a kraći telomeri povezani su i s bolestima poput karcinoma kao i s kardiovaskularnim bolestima. Istraživači sa Univerziteta u Utahu potvrdili su da naš životni stil, prvenstveno hrana koju unosimo u organizam - mogu u značajnoj meri uticati na ubrzanje (ili usporavanje) ovog procesa skraćivanja telomera.

Naučnici su zaključili da ove četiri vrste hrane doprinose skraćivanju telomera:

Gazirana pićaTelomeri ne vole gazirano. Nedavna studija koja je proučavala 5.309 osoba i čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu "American Journal of Public Health" otkrila je da konzumacija pola litre gaziranog pića dnevno skraćuje život za 4.6 godina. Za poređenje, i pušenje skraćuje život za tačno toliko godina i meseci. Ako popijete 2 decilitra gaziranog pića dnevno, i vaši telomeri će se manje oštetiti: tada ćete si skratiti život za "samo" 1.9 godina.

Obrađeno mesoDrugi veliki NE za telomere je obrađeno meso, npr. hot dog ili "čajne kobasice". Studija koja je provedena 2008. i koja je obuhvatila 840 osoba proučavala je na koji način različite vrste hrane utiču na daljinu telomera. Rezultati studije objavljeni su u stručnom časopisu "The American Journal of Clinical Nutrition": naučnici su ustanovili da su osobe koje su konzumirale samo jednu porciju obrađenog mesa nedeljno - imale kraće telomere.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Crveno mesoVeće količine unosa crvenog mesa dugo se vremena povezuju sa srčanim bolestima i karcinomom, i naravno i s uticajem na dužinu telomera. Za potrebe studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Clinical Nutrition", pacovi su bili hranjeni s govedinom, odnosno piletinom - četiri nedelje. Grupa pacova koja je bila hranjena crvenim mesom imala je nakon ispitivanja zabeležene skraćene telomere u ćelijama debelog creva. Slične rezultate imali su i pacovi koji su bili hranjeni piletinom, ali kod njih su se telomeri skratili u manjoj meri.

Dobra vest je da unos namirnica koje sadrže skrob umanjuju negativan efekat unosa crvenog mesa. Dakle, obogatite svoju ishranu bananama i lešnicima.

AlkoholKao i crveno meso, i alkohol je već dugo vremena povezan s raznim hroničnim oboljenjima. Studija objavljena 2010. u "American Association for Cancer Research Annual Meeting" navodi da alkohol takođe skraćuje telomere. Osobe koje piju 4 alkoholna pića dnevno - ili više od toga - imale su dvostruko kraće telomere od onih koji povremeno piju alkohol.

Foto Thinkstock
Foto Thinkstock

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track