OVO BI TREBALO DA ZNATE: 5 stvari koje nam čuvaju srce od raka! Ne, nije način ishrane...
Foto: Thinkstock

Verovali ili ne

OVO BI TREBALO DA ZNATE: 5 stvari koje nam čuvaju srce od raka! Ne, nije način ishrane...

Život -
Ako se maligna oboljenja srca uporede sa malignim oboljenjima drugih organa, onda se slobodno može reći da su veoma male šanse da dobijete rak srčanog mišića

Tumore srca je veoma teško dijagnostikovati jer su relativno retki i a njihovi simptomi mogu da budu slični mnogim drugim stanjima.

Ipak ako se maligna oboljenja srca uporede sa drugim vrstama raka, onda se slobodno može reći da su veoma male šanse da dobijete rak srca. Evo zašto:

1. Tumor nastaje kada abnormalne ćelije krenu nekontrolisano sa deobom. Ipak za razliku od ćelija u drugim organima, ćelije u vašem srcu se ne dele niti multipliciraju.2. Jedini put kada se ćelije srca dele je tokom razvoja fetusa. Veoma retko, ove ćelije formiraju tumor u fetusu.3. Nešto pre rođenja "prekidač" koji kontroliše da li će se ćelije u srcu podeliti ili ne se isključuje i tokom života ostaje isključen. Generalno, svi tumori u materici prestaju sa rastom.4. Srce je prevashodno sastavljeno od mišićnih ćelija, a one se šire proporcionalno telu ali se ne umnožavaju.5. Činjenica da se ćelije srca ne dele je dobra vest kada je u pitanju rak. Ali s druge strane, to znači da posle srčanog udara srčano tkivo ne može da se regeneriše.

(Time.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track