OVU HRANU NE BI TREBALO DA JEDETE: 7 otrovnih namirnica koje sigurno imate u kuhinji!
Foto: Shutter

Opasnost iz frižidera

OVU HRANU NE BI TREBALO DA JEDETE: 7 otrovnih namirnica koje sigurno imate u kuhinji!

Život -
Glikoalkaloidi mogu da izazovu grčeve u stomaku, dijareju, glavobolju, pa čak i komu i smrt
1 / 5 Foto: Vikipedija

Čovek je jedno od malobrojnih bića na planeti koji ima sposobnost da ignoriše instinkt za preživljavanjem, izlažući svoj organizam ekstremnim uslovima u potrazi za novim iskustvima. Međutim, ono što radimo nesvesno - to je da u kući držimo otrov, koji čak i jedemo. 1. KOŠTICE VOĆAPoput jabuka, i trešnje sadrže koštice u kojima se nalazi vrsta cijanovodonične kiseline koja se zove još i “pruska kiselina”. Isto se odnosi i na koštice breskvi i kajsija. Ova kiselina je bezbojna, ekstremno otrovna tečnost koja ključa neposredno iznad sobne temperature na 26 °C.

2. RABARBARALišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu, koja učestvuje u stvaranju kamenja u bubregu. Ukoliko biste pojeli pet kilograma ovog lišća, to bi bilo fatalno po vas, ali je dovoljna i mnogo manja količina da bi se čovek ozbiljno razboleo.

Foto: Vikipedija
Foto: Vikipedija

3. MUŠKATNI ORAŠČIĆOva biljka zapravo je halucinogena. Ako biste pojeli samo 15 grama muškatnog oraščića može doći do grčenja mišića, a ako biste, kojim slučajem, pojeli ceo oraščić došlo bi do vrste psihotičkog napada, koji uključuje predosećaj da nastupa propast sveta i da je došao sudnji dan.

4. KROMPIROtrovi glikoalkaloidi se mogu naći u lišću, stabljikama i klicama krompira, posebno ako ostane dugo da stoji na svetlosti. Glikoalkaloidi mogu da izazovu grčeve u stomaku, dijareju, glavobolju, pa čak i komu i smrt. Samo tri do šest miligrama po kilogramu telesne težine može biti fatalno. Izbegavajte krompir sa zelenkastim mrljama.

5. BADEMIPostoje dve vrste badema, slatki i gorki. Gorki sadrže relativno velike količine cijanovodonične kiseline. Samo sedam do deset sirovih gorkih badema mogu da izazovu probleme kod odraslih, a kod dece, čak, smrtni ishod.

6. MATIČNI MLEČZbog toga što ne prolazi kroz proces pasterizacije u kome se uništavaju štetni toksini, mleč često sadrži andromedotoksine, što može dovesti do vrtoglavice, slabosti, prekomernog znojenja, mučnine i povraćanja. Sve pomenute simptome izaziva jedna kašika andromedotoksina.

Foto: Vikipedija
Foto: Vikipedija

7. PARADAJZStabljike i lišće paradajza sadrže alkalne otrove koji mogu da izazovu stomačne probleme. Nezreli zeleni paradajz ima isti efekat. Trebalo bi pojesti velike količine stabljike i lišća da bi posledice bile smrtonosne.

(žena)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track