HRANA KOJA JE VAŽNA ZA MALIŠANE: Pirinač i kukuruz daju energiju

Cerealije su bitne

HRANA KOJA JE VAŽNA ZA MALIŠANE: Pirinač i kukuruz daju energiju

Život -
Žitarice su dobar izvor gvožđa, kalcijuma, vitamina B grupe i folne kiseline, koja je važna za iskorišćavanje proteina, koji su potrebni za izgradnju mišića

Žitarice, to jest hlebna žita ili cerealije, u ishrani obezbeđuju veći deo energije. Žitarice pretežno sadrže ugljene hidrate, ali njihova količina varira od vrste do vrste. U njima je prisutna veća količina skroba, koji predstavlja i glavni izvor energije. Omotač je bogat rastvorivim i nerastvorivim vlaknima - celulozom, čija se uloga ogleda u održavanju funkcije gastrointestinalnog trakta. Žitarice su dobar izvor gvožđa, kalcijuma, vitamina B grupe i folne kiseline, koja je važna za iskorišćavanje proteina, potrebnih za izgradnju mišića.

Žitarice kao što su pirinač i kukuruz u svom sastavu ne sadrže gluten, lako su svarljive i u ishranu se mogu uvesti nakon navršena četiri meseca života. Pšenica, raž, ovas i ječam sadrže dosta glutena, koji kod predisponiranih osoba izaziva glutensku enteropatiju.

Žitarice koje sadrže gluten uvode se u ishranu nakon navršenih šest meseci života, i to u obliku instant cerealija, a nakon osmog meseca života ove žitarice se mogu dati u obliku hleba, griza, keksa, brašna. U okviru instant cerealija postoji više različitih vrsta i podvrsta, kako bi bili zadovoljeni različiti ukusi i potrebe. Uobičajena podela instant žitnih kaša za decu je na: mlečne (sadrže mlečnu formulu) i nemlečne (sadrže vodu). Cerealije mogu u svom sastavu sadržati određenu količinu i vrstu voća, čokoladu, vanilu, cimet ili neki drugi sastojak.

PreporukeKAČAMAK I KAŠA PRAKTIČAN OBROK

Preporuka je da deci za doručak servirate zdravu hranu kao što su različite vrste žitarica, koje se najčešće pripremaju s mlekom ili jogurtom:- kačamak od integralnog kukuruza- kačamak od oljuštenog prosa- žitna ili ovsena kaša- musli sa lomljenim zrnima ovsa, malo suvog voća i dodatkom meda- za decu uzrasta dve do tri godine potrebno je 100 grama žitarica, a za dete uzrasta od četiri do šest godina potrebno je 120-150 grama- nemlečne cerealije u svom sastavu ne sadrže mlečnu formulu pa ih možemo pripremati s mlečnom formulom, jogurtom, vodom ili sokom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track