REAGUJTE NA VREME: Boja kose otkriva kojim ste bolestima skloni!
Foto: AP

Nauka se pozabavila

REAGUJTE NA VREME: Boja kose otkriva kojim ste bolestima skloni!

Život -
Istraživanjima je utvrđeno da uz određene boje kose idu i određene zdravstvene tegobe, odnosno sklonosti određenim problemima

Verovali ili ne, boja kose pokazuje sklonosti određenim zdravstvenim problemima. Naravno, moguće je delovati preventivno… Kosa je ukras našeg lica, ali njen kvaliteta mnogo toga govori i o zdravlju. Na primer, slaba i tanka kosa znak je zbivanja u nervnom, ali i probavnom sistemu. Međutim, i prirodna boja kose mnogo toga otkriva. Istraživanjima je utvrđeno da uz određene boje kose idu i određene zdravstvene tegobe, odnosno sklonosti određenim problemima.

Plava kosa Senilnoj makularnoj degeneraciji, bolesti povezanoj sa starenjem koja postupno uništava centralni vid, sklonije su žene. Tačnije, ovoj su bolesti posebno sklone žene svetlije kose, odnosno plavuše. Kako biste to sprečili, uvedite u ishranu kelj i spanać i ostalo zeleno povrće koje sadrži lutein i zeaksantin. Takođe, plavokosi ljudi imaju veće šanse da obole od melanoma. Naime, boju kose delom određuje melanin. Međutim, kod plavokosih žena on se manje proizvodi, što znači da je njihova koža osetljivija, a samim tim i veći je rizik od nastajanja melanoma. To znači da plavokose žene treba da se zaštite i prilikom izlaska na sunce kremama s visokim zaštitnim faktorom.

Crvena kosa Prilikom nekoliko istraživanja uočeno je da anestezija slabije deluje kod crvenokosih ljudi. Ne zna se tačno zbog čega je tako, ali smatra se da to ima veze sa mutacijom gena koji je odgovoran i za boju kose. Kada dakle idući put budete kod zubara, pobrinite se da dobijete jaču dozu lokalne anestezije. Uz to, jedno istraživanje pokazalo je da crvenokose žene imaju veći rizik od Parkinsonove bolesti. Razvoj i napredovanje bolesti, kažu stručnjaci, mogu se sprečiti uzimanjem multivitamina.

Smeđa kosa Brinetama češće ispadaju vlasi nego ženama svetlije kose, pokazalo je nekoliko istraživanja. Veruje se da je uzrok tome to što brinete inače imaju manje kose, a osim toga, njihove su vlasi manje otporne na unutrašnje i spoljne uticaje od, na primer onih crvenokosih žena. Uz to, mnogo se više vidi kada se smeđa kosa proredi nego u slučaju svetlijih nijansi. Ispadanje kose može se sprečiti pravilom ishranom te uzimanjem vitaminskih dodataka.

(Tportal)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track