REVOLUCIONARNO: Razvijen kondom koji blokira virus HIV!
Foto: Stock

Prezervativi nisu 100 odsto sigurni u prevenciji protiv seksualno prenosivih infekcija

REVOLUCIONARNO: Razvijen kondom koji blokira virus HIV!

Život -
Gel sadrži antibakterijske supstance koje mogu da unište do 99,9 odsto virus HIV-a, a takođe su efikasne i protiv humanog papiloma virusa (HPV) kao i protiv virusa herpesa simpleksa (HSV)

SIDNEJ - Prezervativ koji je razvila australijanska kompanija Ansell, a koji će se uskoro naći na tržištu, nije obično zaštitno sredstvo.

Reč je o kondomu najnovije generacije, premazanom mikrobiocidnim gelom koji daleko efikasnije sprečava HIV virus kao i druge seksualno prenosive bolesti.

Iako postojeći prezervativi predstavljaju odličnu branu protiv pomenutih bolesti, Ansell je želela da zaštitu učini još boljom. Revolucionarni kondom sadrži VivaGel lubrikant koji je pre nekoliko godina razvila australijska biotehnološka kompanija Starpharma. Gel sadrži antibakterijske supstance koje mogu da unište do 99,9 odsto virus HIV-a, a takođe su efikasne i protiv humanog papiloma virusa (HPV) kao i protiv virusa herpesa simpleksa (HSV).

VivaGel sadrži dendrimer, aktivnu molekulu koja se vezuje za viruse i sprečava ih da zaraze zdrave ćelije.

"Prezervativi nisu 100 odsto sigurni u prevenciji protiv seksualno prenosivih infekcija. Da bi se smanjio broj viralnih čestica potrebno je da se one dezaktiviraju pomoću supstance kao što je VivaGel", objasnila je dr Džeki Ferli, izvršni direktor Starpharme, prenosi ABC.Proizvod je dobio "zeleno svetlo" nadležne australijanske agencije za kontrolu lekova (ATGA), tako da će se kondomi naći u prodaji za nekoliko meseci.Stručnjaci veruju da će ovi kondomi sprečiti širenje zaraze HIV virusa i drugih polno prenosivih bolesti, a istovremeno pružiti zaštitu od neželjene trudnoće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track