Stres je okidač za herpes zoster
Foto: Shutterstock

Virusne infekcije koje zadaju muke

Stres je okidač za herpes zoster

Život -
Mikroorganizam koji je uzrok ovčjih boginja izaziva i ovo oboljenje sa veoma komplikovanim simptomima, poput svraba i peckanja, ali i intenzivnog bola na tačno određenom delu kože

Prolazna slabost imunološkog sistema, stres i traume često mogu biti uzrok pojave herpes zostera - virusne infekcije, koju uzrokuje varičela - zoster virus. To je isti mikroorganizam koji uzrokuje nastanak ovčjih boginja, a svako ko je njih preležao može kasnije imati i herpes zoster.Vladan Ranković, infektolog, kaže za Dr Kurir da herpes zoster nastaje pri izuzetnom padu imuniteta i najčešće se javlja kao sekundarna bolest.- Taj virus dobije nekoliko miliona ljudi širom sveta. Manifestuje se promenama na koži, u obliku grupisanih plikova, koji se protežu uzdužno. Većina osoba tokom života dobije ga samo jednom - ističe Ranković i dodaje da prvi simptomi zostera mogu biti svrab, peckanje i intenzivan bol na tačno određenom delu kože.- Ti znaci mogu biti prisutni jedan do tri dana pre pojave crvenila na koži, ali pored njih može se javiti i povišena temperatura i glavobolja. Posle toga dolazi do stvaranja grupisanih plikova, koji mogu trajati i do tri nedelje. Herpes zoster se najčešće pojavljuje na grudnom košu, nogama, rukama, leđima, kao i na delu trupa gde su rebra. Može se pojaviti i na licu, a izuzetno je opasno ako zahvati oko jer onda može doći do trajnih oštećenja vida - objašnjava Ranković.Pacijenti sa simptomima herpes zostera odmah treba da počnu sa adekvatnom terapijom.- Dijagnoza se najčešće postavlja dermatološkim pregledom, a pacijentima se prepisuju masti koje treba da nanose na mesto na kom se pojavio herpes. On najčešće prolazi spontano, a ukoliko se djagnostikuje u ranoj fazi, njegovo dalje razmnožavanje i širenje može se sprečiti antivirusnim lekovima - objašnjava doktor Ranković.

Herpes simpleks - najčešća virusna infekcijaIZLAZI UVEK NA ISTOJ, SLABOJ TAČKIHerpes simpleks je virusna infekcija uzrokovana HSV virusom, a karakteriše je periodična pojava crvenih izraslina ispunjenih tečnošću na koži i sluzokoži. Najčešće se javlja na usnama i koži oko usta i nosa, zatim genitalija, ali pojavljuje se i na drugim delovima tela. Jednom dobijen virus HSV zauvek ostaje u organizmu.Postoje dva tipa herpes simpleksa - tip 1 i tip 2. Herpes simpleks tip 1 najčešće se dobija tokom detinjstva u kontaktu s prijateljima ili članovima porodice kod kojih je virus aktivan. Veoma lako se prenosi putem dodira, poljupca, kašljanjem, kijanjem i korišćenjem zajedničkog peškira ili pribora za jelo. Herpes simpleks tip 2 ili genitalni herpes prenosi se polnim kontaktima. Obično se javlja na istom mestu i vezuje za pad imuniteta. Herpes simpleks je slabiji i bezopasniji od zostera, pa je tako i njegovo lečenje jednostavnije. Kod prvog promene na koži i sluzokoži prolaze same od sebe između sedam do deset dana. Ono što je važno naglasiti jeste da on stalno izlazi na istom mestu.- To mesto gde se već pojavio herpes oštećeno je i zato će se skoro svaki put on javiti baš na njemu - ističe Vladan Ranković, infektolog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track