Svi su joj rekli da je to samo bubuljica, ali doživela je šok kada je saznala šta je zapravo...
Foto: Daily Mail

Štetnost Sunca

Svi su joj rekli da je to samo bubuljica, ali doživela je šok kada je saznala šta je zapravo...

Život -
Nakon operacije ostao joj je dubok krater na nosu, pa su hirurzi morali da uzmu kožu sa obraza i zatvore ga

Televizijska zvezda Mišel Duberi (34) iz Hala imala je rak bazičnih ćelija na nosu. Od 18. godine se nije izlagala jakom suncu, i nikad nije izgorela. Nakon operacije ostao joj je dubok krater na nosu, pa su hirurzi morali da uzmu kožu sa obraza i zatvore ga. Danas ona koristi kremu sa zaštitnim faktorom 50.

Većina žena u Velikoj Britaniji misli da im nekoliko zraka sunca godišnje ne može naškoditi mnogo. Ova zemlja inače ima blaga leta i dame misle da će zbog toga pocrneti na zdrav način i postepeno. I Mišel je mislila to. Mišel Duberi je postala poznata 2006. kada je pobedila u drugoj sezoni rijalitija "Šegrt".

Početkom ove godine ona je otkrila da ima rak kože na nosu. Zbog njega joj je sa desne strane nosa ostala rupa koju je morala da popuni pomoću plastične operacije. Rak bazičnih ćelija imao je i Hju Džekmen. Ako se ovaj rak ne leči, širi se i oštećuje okolno tkivo, piše Daily mail.

Zbog toga Mišel danas koristi kremu sa zaštitnim faktorom 50. "To je najvažnija stvar u mojoj torbi. Nosim je svuda i nanosim je pažljivo svakodnevno, čak i više nego što treba ako sam direktno izložena suncu. Ako sam ja dobila rak, svako može. Imam 34 godine i nisam putovala van zemlje od 18. godine. Jedino sunce kojem sam bila izložena je sunce Engleske i zato nikad nisam nosila kremu za sunčanje", priča ona.

Na nosu joj se prošle godine prvo pojavilo nešto što je ličilo na bubuljicu. "Iznervirala sam se i promenila hidratantnu kremu, jer sam mislila da je ona kriva. Bubuljica je nestala na nekoliko nedelja, ali se ponovo vratila. Kupila sam kremu protiv bubuljica, ali ona nije nestajala. Nekad je bila veća, nekad samo crvena. Sada znam da je ta promenljivost odlika raka. A ranije sam mislila da je rak kože povezan samo s mladežima. Doktori kojima sam se obraćala bili su neznalice", kaže ona. Kada je otišla kod stručnjaka pet meseci otkad se "bubuljica" pojavila, glavna briga joj je bio izgled.

"Doktor nije mogao da veruje da sam imala to na nosu, pred očima i da ništa nisam uradila sa tim. Ali svi su mi rekli da nemam zbog čega da brinem. Biopsija je pokazala da imam rak. Počela sam da plačem, bila sam u šoku, tresla sam se", priča ona.

Za dve nedelje otišla je na otklanjanje obolelog dela kože. Rak bazičnih ćelija se širi u manje od 0,5 slučajeva, a lečenje je uspešno u 90 odsto slučajeva. Glavni izazivač je izloženost suncu. "Nikad nisam izgorela na suncu, niti se dugo sunčala. Želela sam tamniji ten, ali mi nije palo na pamet da koristim kremu za sunčanje u Britaniji", objašnjava ona.

Nakon što joj je uklonjeno obolelo tkivo, ostao joj je dubok krater na nosu. Hirurzi su uzeli kožu sa njenog obraza da popune rupu. "Srećna sam što sam tražila biopsiju, jer da nisam, rak bi još uvek rastao i ko zna koliko bi lica zahvatio. Imala sam sreće. Sada svakog jutra stavljam kremu sa faktorom 50, a zimi smanjim na 30. I svoje prijatelje sam ubedila da to rade. Svi bi trebalo da rade to", poručuje ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track