SZO UPOZORAVA: Elektronske cigarete opasne za maloletnike!
Foto: Reuters

Pretnja za zdravlje

SZO UPOZORAVA: Elektronske cigarete opasne za maloletnike!

Život -
Stručnjaci su se založili i za zabranu upotrebe tih cigareta u zatvorenim prostorijama barem dok se ne dokaže da para koja se izdiše nije opasna po osobe koje se nalaze u istom prostoru

NJUJORK - Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučila je zabranu prodaje elektronskih cigareta maloletnicima uz ocenu da njihova upotreba predstavlja "opasne pretnje" za zdravlje maloletnika i fetusa.

Stručnjaci su se založili i za zabranu upotrebe tih cigareta u zatvorenim prostorima "barem dok se ne dokaže da para koja se izdiše nije opasna po osobe koje se nalaze u istom prostoru", navodi se u dokumentu koji je objavila SZO. "Postojeći dokazi pokazuju da para iz elektronskih cigareta nije samo 'vodena para' kako često navode proizvođači", dodaje se.

Zdravstveni stučnjaci su naveli i da upotreba tih cigareta "predstavlja opasne pretnje za adolescente i fetuse". Kako navodi SZO, postoji dovoljno dokaza koji pokazuju da treba upozoriti "decu, adolescente, trudnice i žene koje žele da rađaju" na dugoročne posledice koje može imati upotreba elektronskih cigareta na "razvoj mozga".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track