ISPRAVKA: PETROLEJ NIJE LEK ZA RAK, TE TVRDNJE SU OPASNE

ISPRAVKA: PETROLEJ NIJE LEK ZA RAK, TE TVRDNJE SU OPASNE

Život -

Naš portal je 1.10.2014 godine preneo tekst o upotrebi petroleja za lečenje raka, a kako je analizom fekt-čekera utvrđeno, u tekstu su iznete neutemeljene i pseudonaučne činjenice, koje ovim putem ispravljamo, i izvinjavamo se čitaocima koje smo doveli u zabludu.

Naime, iako je u originalnom tekstu navedeno da "petrolej kroz vekove slovi za narodni lek protiv raznih bolesti, a danas se njime legalno leči čak i karcinom i to u Švajcarskoj, Francuskoj, Poljskoj i Mađarskoj, gde se prodaje i u tabletama", ovo nije tačno.

Tvrdnje o legalizaciji upotrebe petroleja za lečenje raka u ovim zemljama prisutne su od najranijih objava priča o lekovitosti ove supstance. Gotovo je bespredmetno napominjati da se petrolej ne koristi u protokolima lečenja kancerogenih bolesti, prenosi Raskrinkavanje.

Međutim, kako navodi ovaj portal, u prodaji se mogu naći homeopatski preparati na bazi petroleja koje proizvodi nemačka homeopatska unija (Deutsche Homöopathie union). Homeopatski preparati su jako razblaženi rastvori koji, u zavisnosti od jačine rastvora, gotovo da ne sadrže aktivnu supstancu. No, s obzirom na to da za navedene preparate ne postoje upute, pa time njihova namjena i doziranje nisu poznati, nije jasno da li ih kupci koriste kao lijekove za lečenje raka.

Pored toga, tvrdnje o legalizaciji petroleja za lečenje raka, osim što služe “dokazivanju” njegove navodne učinkovitosti, nemaju puno smisla. Naučni dokazi da ova supstanca leči rak ne postoje, no ona nije zabranjena za upotrebu (uključujući i konzumaciju), pa onda i nema potrebe za njenom “legalizacijom”.

U daljem tekstu koji smo preneli sa portala biljeizdravlje, pozivalo se na svedočenje Staniše Stojiljkovića, šefa Katedre za ekološko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta u Leskovcu, koji je predstavljen kao "veliki poznavalac upotrebe gline u prevenciji i lečenju".

Stojiljković je izneo mnoštvo nagađanja (poput onog da su Rokfelerovi počeli biznis prodajući petrolej kao lek protiv raka pre nego što su utvrdili da je hemoterapija unosnija), no pored toga, preporučio je upotrebu petroleja za čišćenje tela od teških metala i toksina. Gotovo paradoksalno, navodi Stojiljković, i tada treba da budemo oprezni, jer ni gas nema deklaraciju o sadržaju aditiva, “pa usled nesmotrenog ispijanja većih količina može da dođe do trovanja.”

Ovakva nagađanja su opasna i nedokazana!

On u originalnom tekst navodi da "prvo treba da se počne sa malim količinima, od nekoliko kapi, da bi posle nekoliko nedelja došli do količine od supene kašike".

SVA OVA UPUTSTVA MOGU BITI OPASNA, I SPADAJU U PSEUDONAUKU.

Tvrditi da je petrolej siguran za konzumaciju neodgovorno je i opasno, jer oni koji se odluče na korištenje petroleja s namjerom tretiranja oboljenja mogu greškom konzumirati srednje destilovana ili nedestilovana ulja koja uzrokuju rak.

Tvrdnje Paule Ganer su sporne

U istom tekstu tvrdi se da je o lekovitosti petroleja prva javno progovorila nemačka doktorka Paula Ganer sa klinike "Jakob" na Majni. Navodno je "uz ovu metodu više od 2.000 njenih pacijenata pobedilo je kancer".

Međutim, Paula nije nikakva doktorka ni naučnica koja je donela revoluciju u svet onkologije, istražila je analiza Raskrinkavanja. Cela priča zasnovana je na tekstu koji je objavljen u nemačkom sedmičnom časopisu 7 TAGE 20.9.1969. godine. Priče o Pauli Ganner širile su se verovatno i ranije.

Dakle, iako bi se iz medijskih napisa na našem govornom području moglo zaključiti da je Paula naša savremenica, slike kojima se prikazuje ona datiraju iz 1963. godine. Iz ovoga je jasno da je njena priča stara barem 50 godina. Paula Ganner je predstavljena kao mesarka iz Tirola, Austrije.

Još jednom se izvinjavamo čitaocima koje smo doveli u zabludu prenošenjem neproverenih informacija.

(Kurir.rs/biljeizdravlje.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track