ZALOGAJI ZDRAVLJA: Brže se raste uz poslastice iz prirode
Foto: Thinkstock

Brinite o sebi i najmlađima

ZALOGAJI ZDRAVLJA: Brže se raste uz poslastice iz prirode

Život -
Nutricionisti naglašavaju da je davanje određenih plodova mališanima od najranijih dana ključno za njihov uspešan razvoj

Voće je za ishranu odojčadi i dece od velikog značaja zbog visokog sadržaja vitamina, mineralnih soli i ugljenih hidrata. Ono se za ishranu kod najmlađe dece priprema kao sok, kompot, pečeno ili strugano, a posebno treba obratiti pažnju da se sa njega uvek odstrane ljuske, a iz jezgra semenke, jer ti delovi ploda mogu da izazovu neželjene posledice kod mališana.Nutricionista Ana Vujetić kaže da voće treba da bude redovna dečja poslastica, a uvek se u te svrhe biraju zreli plodovi.- Treba imati u vidu da je lokalno voće uvek svežije od onog koje se dugo tansportuje, pa se u narednom periodu preporučuje uvođenje lubenice i dinje u ishranu. Ne postoje neka stroga pravila, mada su najčešće preporuke da to bude s navršenih deset meseci. Lubenica sadrži 94 odsto vode, a dinja 90 odsto, što ih čini lakim za varenje, a to, naravno, pogoduje bebinom stomačiću. Hranljiva vrednost tih namirnica varira, ali one su dobar izvor beta karotena, koji se u bebinom organizmu pretvara u vitamin A, neophodan za dobar vid. Količina lubenice i dinje koju dete treba da unese u toku dana zavisi od uzrasta i od toga da li je to jedino voće koje je uzelo tokom dana. Preporučena količina je od 200 grama za najmlađe do 400 grama za adolescente. Kao i svaku novu namirnicu, lubenicu i dinju treba pažljivo uvoditi u dečju ishranu zbog opasnosti od alergije - objasnila je Vujetićeva i dodala da, iako veoma retko, mogu da izazovu alergijsku reakciju, koja se najčešće manifestuje kao peckanje i svrab oko usta.Prema rečima stručnjaka, grožđe se takođe može uvesti u ishranu deteta s punih 11 meseci.- Grožđe sadrži mnogo šećera, mineralnih soli, fosfora, gvožđa, kalcijuma. Veoma je korisna i šljiva, koja gasi žeđ, otvara apetit, olakšava varenje, sadrži prirodan šećer, razne mineralne soli, a ima i hranljivu vrednost. Sveže šljive ili one u obliku kompota savetuju se deci koja imaju problema sa zatvorom. Takođe, mogu se konzumirati i u suvom obliku - naglasila je naša sagovornica i dodala da se od voća posebno izdvaja smokva, koja je veoma hranljiva zbog visokog sadržaja prirodnog šećera.- Pored toga, smokva sadrži i razne vitamine i mineralne soli - istakla je Vujetićeva.

Način pripreme voćaDOBRO GA OPRATI I OLJUŠTITI PRE JELAAna Vujetić istakla je da voće pre konzumiranja treba dobro oprati pod mlazom tekuće hladne vode jer se na taj način uklanjaju prašina i druga prljavština.- Hemikalije kojim se voće prska ne mogu se ukloniti pranjem, pa se zato majkama savetuje da oljušte voće koje pripremaju za bebu. Njega treba pripremiti neposredno pre jela jer, ukoliko je oljušteno a stoji na vazduhu, menja boju i gubi deo vitamina C - naglasila je Vujetićeva.

ČinjeniceOBAVEZNE NAMIRNICE ZA VAŠE DETE OVOG LETA- lubenice- dinje- šljive- smokve- kupine- grožđe

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track