BIZARNA BITKA ZA AUTORSKA PRAVA: Majmun ne može da zaštiti svoj selfi!
Foto: Dejli Mejll

Prati trendove

BIZARNA BITKA ZA AUTORSKA PRAVA: Majmun ne može da zaštiti svoj selfi!

Ludi svet -
Još 2011. godine aparat ugrabio jedan od makaka majmuna (inače izrazito ugrožene vrste) pa je vrlo brzo shvatio da postoji dugme koji škljoca kad se pritisne

Ako date majmunu u ruke fotoaparat kojim se to pametno stvorenje uslika i napravi selfi, morate biti svesni da ta slika neće biti vaše vlasništvo.

Ako je, naime, presudio Američka kancelarija za autorska prava i to će stupiti na snagu pred kraj ove godine, ali se već sada u skladu s tim ponašaju brojne svetske medijske kuće, prenosi Dejli mejl.

Slučaj je otvorio britanski fotograf kojem je tokom boravka u Indoneziji, na ostrvu Sulavesi, još 2011. godine aparat ugrabio jedan od makaka majmuna (inače izrazito ugrožene vrste) pa je vrlo brzo shvatio da postoji dugme koji škljoca kad se pritisne, a možda je bio i svestan da će njegova slika završiti u toj kutiji i posle po brojnim svetskim medijima.

David Slater je neke od tih snimaka, koji su se pokazali kao stvarno izvanredni selfiji, objavio, a onda se pojavio problem. Na svoju ih je veb stranicu stavila i Wikimedia, a Slater je to vidio i zatražio da mu plate proviziju za korišćenje njegovog vlasništva, pozivajući se na autorsko pravo.

Međutim, Wikimedia se na to nije obazirala ističući kako je reč o delu koje su napravili majmuni, a ne Slater i da on ne može da traži autorska prava za delo čiji on nije autor.

Podstaknut delom i tim slučajem, Američka kancelarija za autorska prava zaključila je da "dela koja su stvorili priroda, životinje ili biljke" ne mogu biti podvrgnuta zaštiti autorskih prava. Ako se, dakle, treba ravnati po gornjoj odluci, tada bi naknada mogla pripasti samo makaka majmunu.

Te slike Kancelarija stavlja u istu kategoriju kao i murale koje su oslikali slonovi.

http://www.youtube.com/watch?v=QBng9ACMoDI

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track