GENIJE ZA BIZNIS: Sam izgradio put i naplaćuje putarinu!
Foto: Printskrin

Domišljat

GENIJE ZA BIZNIS: Sam izgradio put i naplaćuje putarinu!

Ludi svet -
Domišljati Majk izgradio je privremeni put kroz livadu kako bi omogućio vozačima da uz novčanu nadoknadu skrate putovanje za 14 km

Šezdesetdvogodišnji Majk Vots izgradio je privremeni put kroz livadu kako bi omogućio vozačima da uz novčanu nadoknadu skrate putovanje za 14 km.

Sve je počelo u februaru kada su lokalne vlasti bile prinuđene da zatvore deonicu puta A431 između britanskih gradova Bristola i Bata zbog sanacije klizišta. Vozila su zbog toga morala da koriste zaobilaznicu u dužini od 14 kilometara.

I dok su vozači u sebi gunđali što moraju da putuju duže nego inače, Vots je uočio šansu za zaradu. Za samo dve nedelje izgradio je preko obližnjeg polja zemljani put dugačak 365 i širok sedam metara i počeo naplaćivati putarinu.

Put je otvoren u petak, 1. avgusta, a vožnja u jednom smjeru vlasnike automobila košta dve funte (20 funti za 12 vožnji), dok motociklisti plaćaju 1 funtu (10 funti za 12 prolazaka) kako bi skratili svoje putovanje. Majk Vots je u izgradnju puta uložio 150.000 funti (oko 190.000 evra), a za održavanje i druge troškove moraće da izdvoji još oko 150.000 funti, tako da će ga čitava investicija koštati 300.000 funti.

Na osnovu prometa tokom prvih nekoliko dana, on je uveren da će za pet meseci eksploatacije, koliko će trajati radovi na sanaciji klizišta, povratiti uloženi novac i dodatno zaraditi.

http://www.youtube.com/watch?v=HsZL51csjoo

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track