Ko su najveći mesožderi na svetu, a koja je najgojaznija nacija?
Foto: AP

Raznovrsni spektar ishrane širom sveta

Ko su najveći mesožderi na svetu, a koja je najgojaznija nacija?

Ludi svet -
Građani Somalije, jedva da dostignu 1,700 kalorija, i to u proseku, što znaci da najsiromašniji u ovoj već po sebi siromašnoj zemlji vrlo često jedu i mnogo, mnogo manje

Kopka vas šta to jedu Brazilke pa imaju tako seksi guzu, a šta Kineskinje, pa se nikad ne goje? Želite da saznate kako se hrane Rusi, a kako i Amerikanci?

Da li je srpski način ishrane među najzdravijim i najboljim na svetu?

Jeste li znali da su najveći mesožderi od svih ljudi na planeti Argentinci, a da Indijci ovu grupu namirnica skoro da uopšte nemaju u na svojoj trpezi?

Ako ste pretpostavili da su Amerikanci najgojaznija nacija na svetu, u pravu ste.

U ovoj zemlji svaka osoba u proseku svakog dana u sebe unese 3,641 kaloriju, mahom šećera i masnoća. Za razliku od njih, građani Somalije, jedva da dostignu 1.700 kalorija, i to u proseku, što znaci da najsiromašniji u ovoj već po sebi siromašnoj zemlji vrlo često jedu i mnogo, mnogo manje.National Geographic je napravio interaktivni projekat vizuelizacije podataka koji prikazuje svetsku potrošnju hrane. Statistički podaci govore o vrstama hrane i kolicinama koje konzumiraju stanovnici zemalja s razlicitih krajeva sveta.Na sajtu “National Geographic” može se kursorom miša “razbiti” odredena kategorija hrane na podkategorije, kako bi se zakljucilo koje namirnice najviše troše gradani sveta. Tako je na primer pirinač izjednačen s pšenicom, dok je od potrošnje kukuruza u odnosu na potrošnja pirinča veća za trećinu.Grafik za SAD izgleda zabrinjavajuće jer pokazuje količinu šećera i masti od 37% ukupne ishrane Amerikanaca. Još neki grafikoni konzumacije hrane pokazuju drugacije rezultate u odnosu na druge zemlje, kao što su prikazi potrošnje mesa koja je izuzetno porasla u poslednjih nekoliko decenija.

Ukoliko posetite ovu stranicu i istražite grafike, možete uporediti ishranu Amerikanaca, Kineza, Indijaca, Brazilaca, Rusa i mnogih drugih, kao i odnose kalorija po osobi.(National Geographic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track