Otkriven veštičji grob u Škotskoj pokrenuo pitanje: Ko su zapravo veštice?
Foto: Thinkstock

Baš u vreme Halloweena

Otkriven veštičji grob u Škotskoj pokrenuo pitanje: Ko su zapravo veštice?

Ludi svet -
Pre nekoliko dana pronađen je grob za koji se veruje da pripada "pravoj" veštici, Lilias Adi. Grob je pronađen u Škotskoj, a prema nalazima utvrđeno je da datira iz 1704. godine

Ovih dana gradovi i mesta širom sveta vrve od šarene kostimografije, menjaju se maske i kostimi, a bez obzira na trendove, veštice su oduvek među najpopularnijim likovima.

Od "prosečnih" veštica, do zlih i ružnih, pa sve do seksi veštičjih izdanja - varijacije na temu su brojne. Kao i, uostalom, kod definisanja i percepcije samog lika veštice.

Međutim, malo se zapravo zna o vešticama, odnosno o toj tankoj granici između mitova i legendi i onoga što se kroz istoriju zapravo događalo. A događalo se mnogo i, zapravo, život "veštica" nije bio nimalo lak.

Slučaj Lilas Adi još nije razjašnjenPre nekoliko dana pronađen je grob za koji se veruje da pripada "pravoj" veštici, Lilias Adi. Grob je pronađen u Škotskoj, a prema nalazima utvrđeno je da datira iz 1704. godine.

Lilas Adi bila je siromašna žena koja je "priznala" da je veštica i da je spavala s đavolom. Adi je završila u zatvoru, gde je i umrla, i tako se spasila od suđenja i neizbežne kazne - spaljivanja. Adi je sahranjena duboko u zemlju, tačnije na obali, neobično duboko u lepljivom pesku, drugačije nego što su sahranjene druge "veštice", što je otvorilo brojna pitanja.

Foto Beta
Foto Beta

Veruje se da je njeno telo smatrano "toksičnim materijalom", ali postoji i teorija o tome da je Adi izvršila samoubistvo, a tada su se samoubice pokapale na sličan način, što je predstavljalo svojevrsnu kaznu za one koji su, prema tadašnjem mišljenju, "uvredili Boga i napravili ono što je od njih tražio sam Đavo".

Priča o Lilas Adi još je aktuelna, postoje verodostojni materijali sačuvani u Nacionalnoj knjižnici u Škotskoj, i o njoj se raspredaju brojne teorije.Lilas Adi, nažalost, nije usamljen slučaj. Stotine hiljada žena ubijeno je zbog sumnje da su veštice. Ubijane su na najgroznije moguće načine, a najpopularnije bilo je spaljivanje. Progon veštica, opet nažalost, nije bilo običaj "varvarskih" plemena, ova je praksa poznata i zapadnom, "civiliziranom" svetu.

Veštice su često bile daleko od onoga čime ih se smatralo i kako su ostale percipiranePoznata lokacija koja to dokazuje je i malo priobalno mesto, opet u Škotskoj, gde su brojne žene u 17. i 18. veku osuđene i ubijene zbog "veštičarenja". Međutim, teško je i danas odrediti za što je sve točno osoba mogla biti osuđena kao veštica.

Istorijski nalazi pokazuju da je vladalo uvreženo mišljenje da su veštice - teroristi. I magazin Time pisao je o tome prošle nedelje, referirajući se na izmenjenu percepciju o vešticama i o tome kako se taj pojam uklapa i doživljava u savremenom društvu.

Jer, veštice, poznato je, nisu bile nužno "negativni" likovi. Bezbrojni slučajevi svedoče o ženama koje su "samo" na neki način bile ispred svog vremena ili su se borile za određena prava, a njihova nastojanja, poprilično nepoželjna, okarakterisana su kao "terorizam", "crna magija", "pakt sa Sotonom" i slično. I zbog toga su bile ubijane.

Međutim, kada se s pojma "veštice" skine debeli sloj istorijske prašine pun mitova, legendi i usmene predaje, a i, svakako, sloj koji je popularna kultura nametnula, ostaje činjenica da veštice, one "stvarne", nemaju nikakve veze sa šiljastom crnom kapom i magijom.

Foto Thinkstock
Foto Thinkstock

(4dportal)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track