Piškite u moru? To je u redu, nastavite slobodno!
Foto: Printskrin

Naučnici potvrdili

Piškite u moru? To je u redu, nastavite slobodno!

Ludi svet -
Ako ste se do sada osećali krivim svaki put kada biste urinirali u moru, nema više potrebe za tim. Naučnici kažu da je to OK. Samo uriniranje u more ili okean je bezopasna stvar, a čak je i korisno za morski život

Iako telo izbacuje urin da bi se oslobodilo od neželjenih hemijskih supstanci, to ne znači da je on štetan. Tačnije, sastav urina i morske vode se ne razlikuje previše.

Urin se sastoji od 95% vode a u sebi sadrži i jone natrijuma i hlorida. Morska voda takođe u svom sastavu ima natrijum i hlorid, samo u većoj koncentraciji. Obe tečnosti u sebi sadrže i kalijum. Kada "izađe" iz tela urin je takođe sterilan. Tek kada napusti telo, urin počinje da privlači milione bakterija, ali ništa od toga neće ubaciti u vodu.

Naučnici tvrde čak i kada bi svi stanovnici Zemlje urinirali u moru u istom trenutku, štete ne bi bilo. Urin je sam po sebi bezopasan, a još kada se pomeša sa morskom vodom postaje beznačajan. Postoji mnogo više štetnih stvari u morima i okeanima od našeg urina.

Nedavno istraživanje pokazalo je da čak 62% kupača urinira u moru, ali količina samog urina koji se "pusti" u more je veoma mala, ma koliko god se to činilo velikim, i ma koliko god plaže bile pune turista koji radije skoknu u vodu nego do toaleta.

Ali u moru ne uriniraju samo ljudi, nego i životinje koje žive u njemu, pa tako samo jedan kit dnevno u vodu "ispusti 970" litara urina. Naučnici ipak apeluju da ne urinirate u zaštićenim područjima, bazenima, manjim jezerima jer to ipak može da dovede do zdravstvenih problema.

http://www.youtube.com/watch?v=eqR2bLsdhs4

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja