Postavili su kameru na ajkuli i bili iznenađenim onim što su videli...

Duboko plavo more

Postavili su kameru na ajkuli i bili iznenađenim onim što su videli...

Ludi svet -
Za tu priliku napravljena je specijalna kamera, sa triaksijalnim brzinometrom i magnetometrom poput onih koji se nalaze u crnim kutijama

Uprkos višedecenijskom istraživanju naučnika i dalje postoje tajne u vezi sa ponašanjem ajkula, koje su oduvek izazivale i znatiželju i strah.

Tim biologa sa Havajskog instituta morske biologije i Instituta za atmosferska i okeanska istraživanja iz Tokija, odlučio je da primeni postupak koji možemo videti kod ekstremnih sportova: prikačili su kameru na leđno peraje ajkule i posmatrali njeno ponašanje.

Za tu priliku napravljena je specijalna kamera, sa triaksijalnim brzinometrom i magnetometrom poput onih koji se nalaze u crnim kutijama, ali je dovoljno mala da ne ometa životinje u kretanju.

Uspešno je snimljena havajska rušljoriba kako pliva u formaciji zajedno sa drugim vrstama, kao što su čekićare i crnorepe.

Naučnici nikad do sad nisu imali prilike da vide na okupu nekoliko vrsta ajkula. "Dok nismo upotrebili ovu kameru, nismo imali predstavu da postoje ovakvi skupovi mešanih vrsta ajkula na samo nekoliko kilometara od našeg Instituta", kažu naučnici.

http://www.youtube.com/watch?v=Vlsb9Y03rVY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track