PREŠLA 3.979 KILOMETARA: Zelena morska kornjača svetska putnica
Foto: Vikipedija

Simbol mora

PREŠLA 3.979 KILOMETARA: Zelena morska kornjača svetska putnica

Ludi svet -
Proputovala je od arhipelaga Čagos u Indijskom okeanu do somalijske obale u istočnoj Africi

LONDON - Zelena morska kornjača prevali nekoliko hiljada kilometara godišnje tokom putovanja svetskim morima, tvrde istraživači sa Svanzi univerziteta.

Da bi saznali navike ovih oklopnica, naučnici su na osam njih prikačili odašiljače i pratili njihovo kretanje pomoću satelitske tehnologije. Jedna od kornjača prešla je neverovatnih 3.979 kilometara, putujući od arhipelaga Čagos u Indijskom okeanu do somalijske obale u istočnoj Africi.

U okviru svog istraživanja, britanski stručnjaci su, u saradnji sa kolegama iz Australije i Sejšela, proveravali efikasnost zaštićenih morskih oblasti, ustanovljenih protekle decenije kako bi se sačuvale i zaštitile pojedine vrste i biodiverzitet.

Studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Conservation Biology", bila je posebno usredsređena na zelene morske kornjače koje se razmnožavaju na ostrvima Čagos, u Arhipelagu Čagos, koji je 2010. postao zaštićena zona.

"Istraživanje ukazuje na potrebu razvoja mreže manjih zaštićenih zona unutar širih područja tako da vrste koje migriraju na velikim razdaljinama mogu da ostanu u bezbednim zonama tokom većeg dela svog putovanja", rekao je prof Grem Hejz, prenosi BBC.

"Zelene morske kornjače su posebna vrsta, svojevrsni simbol mora. One nam puno govore i stanju i zdravlju naših okeana", izjavila je Nikol Esteban, koja je takođe učestvovala u istraživanju.

Zelene morske kornjače (Chelonia Mydas) su reptili čiji su preci sa kopna prešli u more pre oko 150 miliona godina. Duge oko 1,5 metara i teške oko 320 kilograma, u prirodnom okruženju žive preko 80 godina, a hrane se morskom travom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track