PUT STRAVE ZA AVANTURISTE: Otvara se najopasnija staza na svetu!
Foto: Printskrin

Turistička atrakcija

PUT STRAVE ZA AVANTURISTE: Otvara se najopasnija staza na svetu!

Ludi svet -
Nova verzija će biti znatno "pitomija" od one koja je zahvaljujući internetu postala poznata mnogim ljudima širom sveta

Putić Kaminito del Rej odnosno, "Kraljev mali put", najopasnija staza na svetu, nalazi se duž stena uskog klanca u Španiji, tačnije u Malagi, a naredne zime biće ponovo otvorena za turiste koji posete Španiju nakon rekonstrukcije.

Međutim, nova verzija će biti znatno "pitomija" od one koja je zahvaljujući internetu postala poznata mnogim ljudima širom sveta.

Put Kaminito del Rej, koji u prevodu znači "Kraljev put", zaokupio je pažnju miliona ljudi koji su na internetu gledali avanturiste kako njime pešače. Međutim, pošto je ova staza uzela ljudske živote 1999. i 2000. godine, oba ulaza su zatvorena, ali uprkos zabrani, šetači su nastavljali da se kreću ovom uskom stazom.

Od tada, ova staza je potpuno zapuštena, a svi avaturisti su bili na maksimalnom oprezu s obzirom na to da ih je od pada delilo svega nekoliko stubića.

Radovi su počeli u martu ove godine, a vlasti se nadaju da će staza privući dodatne turiste u ovu oblast. Originalna staza dugačka 1,2 kilometra napravljena je kako bi radnici mogli da stignu do brane Gvadalhorse. Kada ona bude otvorena za javnost, u januaru ili februaru 2015. godine, ona će prva tri meseca biti besplatna za turiste, a posle će se plaćati nadoknada budući da će se svakog dana samo određenom broju turista biti dozvoljeno da koriste stazu zbog sigurnosti.

Put je pravljen između 1901. i 1905. godine kako bi bio obezbeđen prolaz radnicima između dve hidroelektrane na vodopadima Čoro Galinejo.Iako je završen 1905. godine, put je u upotrebi tek od 1921. kada je njime prošao kralj Španije Alfonso XIII. Zbog toga se staza i zove "Kraljev mali put". Putić je širine od svega jednog metra, a ide uz stene na oko 350 metara visine iznad reke.

http://www.youtube.com/watch?v=ZmDhRvvs5Xw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track