SVE TEORIJE O KEMTREJLSU: Da li nas hemijom kontrolišu sa visina?

Nikad niko nije potvrdio

SVE TEORIJE O KEMTREJLSU: Da li nas hemijom kontrolišu sa visina?

Ludi svet -
Naučnici i službenici nikad nisu potvrdili, ali teoretičari zavere veoma su uvereni i imaju brojna objašnjenja. Procenite sami

Mnogi se pitaju kakve su to bele ravnomerne pruge koje svakodnevno možemo da vidimo na vedrom nebu. Reč je o kondenzacijskim tragovima ili 'contrailsima'. Oni na nebu ostaju iz mlaznih motora aviona te nakon kraćeg vremena i nestanu kao da ih nikada nije bilo.

Teorije zavere oduvek su zanimale i fascinirale ljude. Teorija o "Kemtrejlsu" jedna je od najpoznatijih.Neki im suprotstavljaju hemijske tragove ili 'chemtrailse' koji na nebu ostaju mnogo duže od kondenzacijskih i satima šaraju nebo formirajući nove oblike. Za početak, možemo da objasnimo na šta se izraz 'chemtrails' tačno odnosi. Skovan je od engleske reči 'chem', što znači hemijski, te 'trails' što znači tragovi. Isto je s reči 'contrails', stvorene od 'kondenzacije' i tragova. Pojmovi se ne odnose na ostale oblike vazdušnog prskanja kao što su prašenje biljaka, zasejavanje oblaka, 'pisanje' nebom ili vazdušno gašenje požara (kanaderi).Šta znači kemtrejls

Pojam 'chemtrails' se posebno odnosi na vazdušne tragove navodno sistemski uzrokovane visinskim rasipanjem hemijskih jedinjenja čiji sastav nije isti kao kod kondenzacijskih tragova. Ono što mnoge zanima jeste - zašto neki tragovi na nebu ostaju mnogo duže iako im nije prethodio prolazak aviona niti bilo kakve letelice koja bi mogla za sobom da ostaviti nešto slično?

Nebo iznad Kruševca
Nebo iznad Kruševca

Tu počinje priča o jednoj od mnogih slavnih teorija zavere, teorija o hemijskim tragovima koji na nebu ostaju satima, ne raspršujući se, a zatim se polako šire, povezuju i počinju da formiraju mrežu ili oblike koje nikako ne biste očekivali od mlaznica aviona. 'Normalni' se tragovi aviona, odnosno kondenzacijski tragovi na visini višoj od 10.000 metara, pretvaraju u ledene kristale i u vazduhu se mogu održati najduže 20 minuta. Teorija o hemijskim tragovima tvrdi kako bele pruge koje avioni ostavljaju za sobom na nebu zapravo sadrže hemijske ili biološke agense namerno rasplinute na velikim visinama za svrhe zatajene od javnosti. Svime, prema zaveri, upravljaju razni visokopozicionirani vladini službenici.Naučna zajednica sve negiraOvu tezu nije poduprla naučna zajednica, koja tvrdi kako je tek reč o tragovima aviona, te nema naučnih dokaza koji bi potvrdili teoriju 'chemtrailsa'.

Sumnjivi avioni
Sumnjivi avioni

Zbog velikog zanimanja i širenja ove intrigantne teorije, službene agencije dobijale su na stotine hiljada pritužbi i upita građana koji su zahtevali objašnjenja. Iako su postojanje 'chemtrailsa' više puta negirali naučnici i vladini službenici širom sveta, za toliku sumnju i dalje nema nikakvih argumenata kao ni onih koji istu sumnju pobijaju. Zagovornici teorije zavere uvereni su da je reč o hemikalijama koje mogu upravljati solarnim zračenjem, psihološki manipulisati čovečanstvom, menjati meteorološke prilike, delovati kao biološko ili hemijsko oružje koje uzrokuje respiratorne bolesti i druge zdravstvene probleme. Kako je sve počelo?Teorija o hemijskim tragovima kojima se na teret stavljaju ovakve teške optužbe pojavila se1966. godine, nakon što su Vazduhoplovne snage Sjedinjenih Država (USAF) optužene za prskanje američkog stanovništva tajanstvenim materijama koje raspršuju avioni i za sobom ostavljaju neobične uzorke. Iz USAF-a tvrde da je reč o prevari koja je potekla iz krivo protumačenog citata u strateškom dokumentu preuzetom sa Univerziteta Ratnog vazduhoplovstva pod nazivom 'Vreme kao multiplikator snage: Posedovanje vremenskih prilika 2025.'.

Dokument je predstavljen kao odgovor na vojnu direktivu koja ističe strateško delovanje u budućnosti u svrhu zadržavanja američke vojne moći do 2025. godine. Vazdušne snage su nadalje tvrdile kako dokument ne predstavlja trenutnu vojnu politiku, praksu niti mogućnosti, te da ne sprovodi nikakve eksperimente modifikacije vremenskih prilika ili programe, te to ne namerava da radi u budućnosti. Takođe, istakli su da su tvrdnje o opasnim hemijskim tragovima prevara koja je istražena i koju su demantovala mnogi relevantni naučnici i medijske organizacije. Službena objašnjenja bude sumnjuKada su britansku državnu sekretarku za sredinu, hranu i ruralna pitanja upitali šta je njeno ministarstvo učinilo i preduzelo po pitanju zagađivanja okoline hemijskim tragovima, kazala je da ne istražuju takve pojave koje ostaju na nebu iza aviona jer nisu naučno dokazane, ali da pokušavaju da otkriju kako se kondenzacijski tragovi formiraju i imaju li efekte na atmosferu. Stanovnici Kanade pokrenuli su čak i peticiju kako bi dobili odgovore od vlade o hemikalijama koje se rasipaju na njih i negativno utiču na njihovo zdravlje. U vladinom odgovoru stajalo je da nema naučnog dokaza ili bilo kojeg drugog argumenta koji podržava tvrdnje o postojanju visinskog prskanja u kanadskom vazdušnom prostoru. 'Pojam chemtrails je popularan izraz, ali za njegovo postojanje nema apsolutno nikakvih dokaza', pisalo je u odgovoru kanadske vlade. Teoretičari zavere nude desetine objašnjenjaPostoji nekoliko verzija o tome što se u chemtrailsima zaista nalazi, a mnoge od njih kruže na internetu i drugim medijima. Prema nekima, hemikalije koje su u njihovom sastavu aluminijumske soli, polimer vlakna, torij i silicijum karbida. Drugi pak navode da je nebeski prostor prepun vidljivih materijala koji su deo golemog programa elektromagnetskog oružja koje se temelji na programu HAARP. Zagovornici teorije zavere takođe tvrde kako su hemikalije u chemtrailsima otrovne, ali razlikuju se u objašnjenjima njihove svrhe - neki tvrde da je reč o ispitivanju oružja, drugi da se radi o hemijskoj kontroli stanovništva pa do mera ublažavanja globalnog zagrevanja.

Naučnici i službene agencije i dalje uveravaju da su na nebu tek kondenzacijski tragovi. Više agencija je, kako bi ublažile ljutnju građana, objavilo letke u kojima pojašnjavaju svoju verziju priče. Među njima su američka Agencija za zaštitu okoline, Federalna avijacijska agencija, NASA te Državni ured za okeane i atmosferu. Ipak, mnogi su taj agencijski iskorak protumačili kao dokaz da se prava istina spretno zataškava. Zagovornici teorije o chemtrailsima i teorije zavere tvrde da se hemijski od kondenzacijskih tragova razlikuju po svojoj dugotrajnosti. Kažu kako su chemtrailsi oni tragovi koji se na nebu iza aviona zadržavaju i po 12 sati ili se transformišu u formacije slične oblacima cirusima. Kemtrejlse naveli kao jedno od egzotičnih oružjaGodine 2001. američki kongresmen Denis Kucinič predložio je odredbu oznake HR 2977 u sklopu Zakona o zaštiti svemira kojim bi se trajno zabranilo ispuštanje oružja u svemirskom prostoru. Na popisu 'egzotičnog oružja' koje bi trebalo zabraniti, Kucinič je među ostalim naveo i 'chemtrailse'.Zagovornici teorije zavere to su protumačili kao indirektnu službenu potvrdu da hemijski tragovi zaista postoje. Skeptici dodaju da se u zakonu navode i vanzemaljska oružja, te oružja koja utiču na klimu, okolinu i tektoniku Zemlje. Odredba je dobila negativnu ocenu Ministarstva obrane SAD-a, a predlog je potpuno propao u Odboru.24sata.hr

http://www.youtube.com/watch?v=vRvY755HUoA#t=2262

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track