ZBOG IGRANJA UZ PESMU HAPPY: Iranci osuđeni na 6 meseci zatvora i 91 udarac bičem
Foto: Printskrin

Pogledajte

ZBOG IGRANJA UZ PESMU HAPPY: Iranci osuđeni na 6 meseci zatvora i 91 udarac bičem

Ludi svet -
Iranski sud osudio je petoro na šest meseci zatvora i 91 udarac bičem za svakog, dok je jedna osoba osuđena na godinu dana zatvora i 91 udarac bičem

Grupa od šest mladih Iranaca uhapšena je u maju zbog toga što su na internetu objavili svoju koreografiju za pesmu „Happy“ Farela Vilijamsa, a sada je konačno obelodanjena njihova sudbina.

Iranski sud osudio je petoro na šest meseci zatvora i 91 udarac bičem za svakog, dok je jedna osoba osuđena na godinu dana zatvora i 91 udarac bičem.

Odsluženje kazne je međutim „suspendovano“ na tri godine, što znači da će šestorka ostati na slobodi, osim ako ne bude proglašena krivom za slične prestupe. Posle tri godine, njihova presuda će se smatrati ništavom.

Razlozi za njihovo hapšenje su u početku bili potpuno nepoznati, ali je Negar Mortazavi, Iranac koji trenutno živi u Vašingtonu i bavi se novinarstvom, rekao da je verovatno to što su muškarci i žene plesali zajedno i što žene nisu nosile hidžabe.

Zapravo, sud ih je samo osudio zbog “učestvovanja u pravljenju vulgarnog snimka” i “nelegitimne odnose između članova grupe”.

Originalni video zbog kog su dospeli u nevolju možete pogledati ispod.

http://www.youtube.com/watch?v=yU4XaXWPY_I

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track