7 načina da učinite studentske dane nezaboravnim!
Foto: Shutterstock

Najbolji saveti u pravo vreme

7 načina da učinite studentske dane nezaboravnim!

Pop kultura -
Iskusni studenti savetuju brucoše kako da se najbrže i najlakše naviknu na nov period života, koji sa sobom donosi veću odgovornost i obaveze

Trud se na kraju uvek isplati.Prvi oktobar za one koji su nakon završetka srednje škole uspeli da upišu fakultet donosi bezbroj novina u vidu nepoznatih lica, terminologije, stresa izazvanog količinom obaveza, ozbiljnijeg odnosa prema učenju, a za mnoge i početak honorarnog posla i samostalnog života!Međutim, oni koji su ovaj stepenik u životu već preskočili savetuju brucoše da ne treba da se opterećuju, strahuju i nerviraju zbog novog ritma života. Prema njihovim rečima, poenta je samo u tome da se bude odgovoran, dobro organizovan i da se unapred zna šta se želi u životu i napravi plan da se do toga što pre dođe.- Nemojte se brinuti što nikog ne poznajete, jer znate šta, ni drugi nisu u boljoj situaciji. Ne ograničavajte sebe rečima „Ja to ne mogu“, jer ulaganje truda, vremena i znanja mora da urodi plodom. Slično je kao i u srednjoj školi, samo su sada obaveze veće, knjige mnogobrojnije a veština upravljanja vremenom dragocenija. Pored toga, potrebno je naučiti kako se izboriti sa stresom, pa je važno ostaviti slobodnog vremena za zabavu i odmor - saveti su starijih kolega s fakulteta.

1. Umrežite se s kolegama - Važno je da ste u kontaktu sa odgovornim, vrednim i redovnim brucošima, koji vam uvek mogu biti od pomoći i s kojima možete da razmenjujete literaturu, skripte, koji vas mogu bodriti i s kojima ćete ostati u kontaktu i nakon studija. Imajte na umu da ćete u toku dana imati bezbroj pauza između predavanja, kad će vam biti potreban prijatelj za odlazak na kafu, ručak ili za zajedničko učenje. Zato, održavajte kontakte!

2. Ne propuštajte predavanja - Vrlo je bitno da ne dozvolite da vas druželjubivi likovi odvuku s predavanja, jer su ona nenadoknadiva. Profesori će vam ukazati šta je bitan a šta nebitan deo gradiva, čućete zanimljive detalje koji će vam se urezati u sećanje, vodićete diskusije i tako naučiti da pravilno razmišljate. Pogotovo je važno da ne propustite prvo predavanje, koje će vas nadahnuti i pružiti vam dodatnu motivaciju za dalji uspeh.

3. Redovno prelazite gradivo - Neka vam učenje postane neka vrsta rutine. Deo dana odvojite za gradivo i uvek se trudite da radite u isto vreme. Tada isključite telefon, odlogujte se s društvenih mreža, ugasite televizor i radio i predano se posvetite literaturi.

4. Postavljajte pitanja profesoru - O svemu što vam nije jasno pitajte glasno! Profesor je tu zbog vas. Iskoristite ga maksimalno.

5. Ne očajavajte ako padnete na ispitu - Čuli ste za onu staru „Ko radi, taj i greši“? Zaista je tako - nije smak sveta. Važno je da uvidite gde ste pogrešili, šta vam nije bilo najjasnije i zbog čega. Ponovite gradivo. Pitajte kolege da vam pojasne. Pitajte profesora da vam pomogne dodatnom literaturom, zadacima ili esejima. Jer čuli ste i onu: „Ponavljanje je majka znanja!“ Zato budite bezbrižni - sledeći put ćete svakako biti bolji.

6. Nađite vremena za odmor - Stres zbog nepoloženog ispita, neprospavane noći pred izlazak na polaganje, višečasovno sedenje za stolom... sve to vam otežava život i čini ga manje kvalitetnim. Zato je neophodno da pronađete ventil i da se s vremena na vreme izduvate. Vežbajte, izađite s društvom, provedite se. Ipak ste u najlepšim godinama!

7. Budite motivisani do samog kraja - Cilj vam je da što pre završite fakultet, dobijete diplomu i počnete da privređujete za život, da se osamostalite i radite ono što volite, da budete cenjeni, obrazovani i stručni u oblasti koju ste izabrali. Imajte to na umu svaki put kad otvorite knjigu ili počnete neki nov projekat. Pozitivan stav i motivisanost igraće glavnu ulogu u borbi protiv prepreka koje su pred vama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track