7 namirnica koje mogu da zamene so

Zdravije alternative

7 namirnica koje mogu da zamene so

Pop kultura -
Natrijum, glavni element soli nalazimo u prirodnim biljkama. Njih sedam u potpunosti mogu da zamene so u jelima

So je u poslednje vreme na lošem glasu, posebno zbog prevelike zastupljenosti u gotovoj kupovnoj hrani. Kako bi barem donekle unos soli uspeli da regulišemo, treba da posegnemo za njenim zdravijim alternativama.

Natrijum, glavni element soli nalazimo u prirodnim biljkama. Njih sedam u potpunosti mogu da zamene so u jelima.

1. CimetJedan od najstarijih začina koji se u našoj kuhinji koristi isključivo u kolačima, inače ima puno veću primenu. Cimet je odlična alternativa za so, reguliše nivo šećera u krvi i snižava holesterol, što bi bile njegove osnovne prednosti. Iako intenzivnog mirisa koji ne možemo da zamislimo u glavnim obrocima, cimet se iznenađujuće dobro snalazi i u pikantnim jelima. Na primer, malo cimeta u meksičkim jelima sa graškom daće posebnu notu ukusu, a ako bi se dodao uz kari obogatio bi svako jelo sa piletinom.

2. KardamomZačin koji u našoj kuhinji postaje sve zastupljeniji, kardamom, smatra se članom porodice đumbira. Njegov ukus je delikatan i aromatičan, a pri prvom dodiru sa nepcima oseća se slankasta nota pa ne čudi njegova prisutnost u jelima - umesto soli. Za intenzivniji ukus kardamoma u jelima, potrebno je da se semenke malo proprže.

3. Čili papričicaTopao i ljut ukus, nota je koju na nepcima ostavlja čili papričica koja zahvaljujući lekovitim svojstvima zaslužuje da postane omiljena i prisutna u svim jelima "na kašiku" u kojima je najbolje da izbalansiramo ukuse.

4. Semenke suncokretaSamo 50 grama ovog ploda zadovoljava dnevne potrebe za vitaminima E i B1, a samo 100 grama semenki zadovoljava dnevne potrebe organizma za manganom, bakrom, magnezijem, natrijumom, fosforom i vitaminom B6. Slankast i pomalo gorak ukus semenkama daje natrijum zbog čega se mlevene semenke dodaju u jela umesto soli. Najbolje ih je dodati u gotovo jelo.

5. ČešnjakČešnjak je izvrsna zamena za so, a posebno onaj osušeni u prahu, brojni ga koriste uz ribu i testeninu gde poboljšava ukus namirnice. Njegova mnogobrojna lekovita svojstva glavni su razlog za veću primenu u kuhinji, a izostavite li so u jelu i dodate samo beli luk osetićete jednak učinak slankaste note kao i kod omiljenog začina.

6. BosiljakZeleni listovi bosiljka obiluju eteričnim uljima koji između niza komponenti sadrže i natrijum, pa je bosiljak izvrsna zamena za so. Osim u kuvanim jelima bosiljak izvrsno funkcioniše pomešan s povrćem, testeninom i salatama gde njegova slankasta nota posebno dolazi do izražaja.

7. Sok od limunaSalata bez zrnca soli, ali uz obilje limunovog soka u potpunosti će zameniti omiljeni začin, osim toga limun je poznat kao prirodni konzervans i kao takav je odlična zamena za sol.

(zadovoljna/dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track