AKO NISTE STRPLJIVI, NE POČINJITE: Recept za kronat - novi kolač koji je zaludeo svet!
Foto: Ap

Novi ukus i oblik

AKO NISTE STRPLJIVI, NE POČINJITE: Recept za kronat - novi kolač koji je zaludeo svet!

Pop kultura -
Kolač koji je izazvao histeriju nije ni krofna ni kroasa, ali je spoj obe čuvene poslastice, lisnatog francuskog testa i u ulju prženih krofni, kremastog punjenja i slatke glazure

Pekar Dominik Ansel morao je nedavno da zaštiti ime svog kolača koji su počeli da kopiraju širom Amerike. Sve je počelo kada je pekar pokušao da napravi neku novinu i eksperimentisao je sa okusima i oblicima. Tako je nastao kronat (cronut).Šta je kronat (cronut)?Kolač koji je izazvao histeriju nije ni krofna ni kroasa, ali je spoj obe čuvene poslastice, lisnatog francuskog testa i u ulju prženih krofni, kremastog punjenja i slatke glazure.

Sastojci:

Za testo: 3/4 šolje (250 ml) toplog mleka, 1 kašika suhog kvasca, 1/3 šolje šećera, 2 veća jajeta, 1 kašičica vanile, 3 ½ šolje višenamjenskog brašna, 1 kašičica soli i 1 šolja putera (na sobnoj temperaturi).Za preliv: 1/2 šolje šećera u prahu, 3 kašike javorovog sirupa (ili meda), 1 to 2 kašike mleka, pavlake ili vode.Priprema:U većoj posudi pomešajte mleko i kvasac i sačekajte da nadođe. Dodajte šećer, jaja i vanilu, pa dobro izmešajte. Dodajte 1 šolju brašna i so, pa postepeno dodajte i nešto više od 2 šolje brašna mešajući, nekoliko minuta, dok ne postane meko i elastično.

Premestite testo u posudu i pokrijte plastičnom folijom, pa stavite u frižider na 30 minuta. U međuvremenu mutite puter i preostalu 1/4 šolje brašna električnim mikserom nekoliko minuta dok ne postane mekano.

Kada se testo rashladilo prespite ga na pobrašnavljen sto i izvaljajte oklagijom u pravougaonik 33×46 cm i debljine oko 1 cm ili tanji. Premažite testo puterom i presavijte na 3 dela, jedan preko drugog. Pokrijte plastičnom folijom i ponovo stavite u frižider na 30 minuta.

Kada ga izvadite ponovo ga izvaljajte oklagijom u pravougaonik. Ponovo levu trećinu prebacite preko sredine, pa preko nje ponovo desnu trećinu. Razvaljajte testo blago ponovo, pa ga vratite u frižider. Ovo ponavljajte još 2 puta da bi ste dobili slojevitost kro-krofne. Znači, sveukupno trebate ponoviti postupak - preklapanje - oklagija - frižider 4 puta. Kada ste završili sa slojevima ostavite testo ponovo u frižider, ali na sat vremena, ili, čak, preko noći.

Nakon toga, vaše testo je spremno za pečenje. Izvaljajte ga oklagijom – debljine 3 do 5 cm, pa ga kalupima oblikujte u krofne. U dubokoj šerpi dobro ugrejte ulje, da bude vrelo (kada kao i obično pravite krofne). Stavljajte krofnice u ulje i pecite sa obe strane dok ne porumene i ne postanu hrskave.Ređajte ih na papir za pečenje ili kuhinjske ubruse. Napravite i preliv - pomešajte šećer u prahu, med i mleko, pa posipajte po krofnama dok su još vruće. Služite ih tople.

http://www.youtube.com/watch?v=RgtdGbpoKpA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track