Da li ste u vezi postala bolja ili lošija osoba?
Foto: Thinkstock

Ljubav menja ljude

Da li ste u vezi postala bolja ili lošija osoba?

Pop kultura -
Hteli to da priznate ili ne, veze menjaju ljude

To ne mora uvek da bude pozitivna promena. Jedno nedavno istraživanje bavilo se time u kom trenutku veze menjaju osobe i kako to utiče na kvalitet njihovog odnosa (na bolje ili gore).

Istraživači su pojedinačno ispitali parove o tome koliko se slažu, odnosno ne slažu sa sledećim tvrdnjama:

1. Stekao sam još više pozitivnih osobina.2. Neke moje pozitivne osobine su oslabile ili su nestale.3. Osećam se više stručno i sposobno.4. Osećam se manje stručno i sposobno.5. Moje loše navike su se povećale.

Rezultat nije bio nimalo iznenađujuć. Zadovoljniji i vezi predaniji pojedinci bili su oni čiji se utisak o njima samima popravio tokom veze, bilo da se radilo o povećanju pozitivnih sadržaja ili oduzimanju onog negativnog. Drugim rečima, ukoliko ste napravili neke pozitivne promene na sebi, kao rezultat odnosa sa svojim partnerom, verovatnije je da ćete biti srećniji.

Takođe, u zavisnosti od toga koliko ste svesni svoje pozitivne ili negativne promene, može se uvideti manja ili veća sklonost neverstvu. Oni koji se osećaju loše u vezi sebe, kao rezultat svog odnosa, govorili su i o većoj verovatnoći za seksualnu, ali i emocionalnu prevaru.

Time smo samo još jednom dobili potvrdu za ono što zapravo već znamo: da treba da budemo samo s onim osobama koje nas čine boljima.

(index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track