Dugogodišnji san Slobodana Kojića: Muzej Tera biće otvoren narednog leta
Foto: Sasa Urosev

Na radost svetske vajarske javnosti

Dugogodišnji san Slobodana Kojića: Muzej Tera biće otvoren narednog leta

Pop kultura -
Najveća zbirka savremenih terakota na svetu pod krovom muzeja naćiće se istog dana kad započne 34. saziv Internacionalnog simpozijuma skulpturu u terakoti

KIKINDA - Dugogodišnji san Slobodana Kojića, idejnog tvorca u svetu jedinstvenog simpozijuma skulpture u terakoti „Tera“ i direktora istoimenog Centra za likovnu i primenjenu umetnost u Kikindi, konačno će se ostvariti na radost svetske vajarske javnosti.

Pod krovom manježa u krugu nekadašnje kikindske kasarne, drugog po veličini objekta te vrste u bivšoj Austro-ugarskoj monarhiji, biće smešten deo bogatog fundusa “Tere”, koji obuhvata više od 1.000 monumentalnih skulptura.

"Muzej “Tera” biće otvoren istog dana kad započne naredni 34. saziv Internacionalnog simpozijuma skulpturu u terakoti. Svakog leta ovaj simpozijum otvara se 1. jula, a tokom mesec dana trajanja, okuplja najznačajnije domaće i inostrane vajare. Činjenica da su urađena tri najzahtevnija zahvata na ovom reprezentativnom objektu uliva mi optimizam da će muzej tada i biti otvoren", kaže za Kurir Kojić.

U adaptaciju manježa dosad je uloženo oko 15 miliona dinara. Sredstva koja su obezbedili Ministarstvo kulture, resorni Pokrajinski sekretarijat i opština Kikinda, utrošena su za sanaciju leve strane krova, horizontalnu izolaciju zidova i betoniranje poda-podloge budućeg podnog grejanja.

Da bi se, nastavlja Kojić, Kikinda visoko pozicionirala na planetarnoj kulturnoj mapi, muzej neće biti jedini adut.

"Takođe u krugu bivše kasarne, svega pedesetak metara od muzeja, planirano otvaranje koledža “Tera”. U Kikindi je akumulirano izuzetno respektabilno znanje u oblasti terakote.Studentima će biti omogućeno da doktoriraju na temu velikih terakota. Planiramo da pokrenemo kurseve za dobro situirane penzionere iz čitavog sveta koji žele da se oprobaju u vajarstvu. Ne moram posebno da objašnjavam kakve ćemo benefite ostvariti na umetničkom ali i ekonomskom polju", jasan je Kojić.

Na ideja da u Kikindi, organizuje „Teru“, Kojić je došao još 1968, ali tek 14 godina kasnije, u jednom od nekadašnjih pogona fabrike „Toza Marković“, upriličen je prvi simpozijum. Vajari iz celog sveta priznaju da poziv za učešće na simpozijumu doživljavaju kao krunu karijere, ali i mogućnost da stvaraju u čudesnom prostoru.

S. U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track