Đurić otvorio štand Kancelarije za Kosovo: Borićemo se svim srcem za ono što je naše!
Foto: Tanjug

Sajam knjije

Đurić otvorio štand Kancelarije za Kosovo: Borićemo se svim srcem za ono što je naše!

Pop kultura -
Biće predstavljeno od 50 naslovai autora sa Kosova i Metohije ili o Kosovu I Metohiji u kojima se ogledaju sva iskušenja sa kojima je naš narod tamo suočen.

BEOGRAD - Na 59. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga danas je, uz zvuke tradicionalne srpske muzike i kolo koje su igrali mladići I devojke odeveni u nošnje, otvoren štand Kancelarije za Kosovo i Metohiju na kome će, do kraja sajma, biti predstavljeno izdavaštvo i stvaralaštvo Srba sa Kosova.

"Ima li išta bolje da se predstavi od srpske kulture, istorije, duhovnosti", upitao je direktor kancelarije za Kosovo I Metohiju Marko Đurić uoči otvaranja štanda.

Đurić je najavio da Kancelarija počinje ambicioan projekat promocije srpske kulture, istorije, duhovnosti u svetu i da će u narednoj godini u nekoliko ključnih prestonica organizovati predstavljanje srpske kulture. Smatramo da je uz ekonomske reforme i jačanje institutcija, jačanje kulture i afirmacija nacionalnog identiteta od ključnog značaja za izlazak iz krize, rekao je Đurić.

On je najavio i da će na Sajmu biti predstavljena i izdanja autora drugih nacionalnosti koji žive na Kosovu. Otvarajući štand, Đurić je ocenio da, ako smo kao država oslabljeni na Kosovu, u kulturi smo se pokazali kao žilavi I sposobni.

Đurić je rekao i da će posetiocima biti predstavljeno od 50 naslova i autora sa Kosova i Metohije ili o Kosovu i Metohiji u kojima se ogledaju sva iskušenja s kojima je naš narod tamo suočen.

"Nikada nećemo odustati. Borićemo se svim srcem za ono što je naše", poručio je Đurić.

Uz knjige, na standu je postavljena interaktivna table sa poveljom manastira Bansko, film o manastirima sa Kosova i Metohije kao i ologramski prikaz Dečana i Gračanice.

Uz to, biće izložne i slike nastale na likovnim kolonijama Velika Hoča i Gazivode, kao i dokumetarni serijali, filmovi i tribine. Na štandu Kancelarije, između ostalog, publici će se predstaviti autor knjige "Evropa je umrla u Prištini", Žak Ogar, vođa francuskih specijalaca koji su prvi ušli na KiM.Sajam će biti prilika i za predstavljanje filma "Enklava" Gorana Radovanovića, koji će beogradska publika moći premijerno da vidi na FEST-u 2015. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track