(FOTO) SPREMNI ZA MASKENBAL: Danas je noć veštica
Foto: Rojters

Zabava za sve

(FOTO) SPREMNI ZA MASKENBAL: Danas je noć veštica

Pop kultura -
Najčešće aktivnosti koje obeležavaju ovaj praznik su: kostimirane zabave, pravljenje lampe od tikve, gledanje horor filmova, čitanje strašnih priča
1 / 6 Foto: Rojters

Širom sveta danas se obeležava praznik Noć veštica.

Noć veštica (Halloween) je svetkovina koja se obeležava 31. oktobra, noć uoči Svih svetih, a svoje poreklo ima u keltskoj mitologiji i paganskim običajima.

Najčešće aktivnosti koje obeležavaju ovaj praznik su: kostimirane zabave, pravljenje lampe od tikve, gledanje horor filmova, čitanje strašnih priča. Deca idu od vrata do vrata, traže slatkiše i uzvikuju "trick or treat" ("smicalica ili poslastica", u slobodnom prevodu "dajte nam slatkiše ili ćemo inače biti primorani da uradimo nešto nevaljalo").

Irski imigranti su verziju ove tradicije preneli u Severnu Ameriku u 19. veku. Noć veštica se proslavlja u SAD, Irskoj, Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu, Švedskoj, Porto Riku, Japanu, Novom Zelandu i u nekim delovima Australije.

Poreklo ovog praznika datira još od antičke keltske svetkovine "Samhain" posvećene istoimenom paganskom božanstvu. Kelti, koji su živeli na prostorima današnje Irske, slavili su svoju Novu godinu 1. novembra.

Noć pred Novu godinu slavili su "Samhain". Verovali su da se tada duhovi mrtvih vraćaju na zemlju uzrokujući probleme i uništavajući useve.

Keltski paganski sveštenici gradili su ogromne lomače gde su se ljudi okupljali kako bi spalili useve i životinje kao žrtve keltskim božanstvima. U toku proslave nosili su kostime, uglavnom od životinjskih glava i kože.

Slavni i poznati se svake godine prerušavaju i kao da se takmiče u tome ko će imati originalniji kostim.

Alesandra Ambrosio spremila kostim, foto Instagram
Alesandra Ambrosio spremila kostim, foto Instagram

Kim Kardašijan na masenbalu 2010. godine, foto Tviter
Kim Kardašijan na masenbalu 2010. godine, foto Tviter

Pogledajte galeriju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track