GOTLAND: Srednjovekovni biser Baltika
Foto: Shutter

Božja zemlja ili zemlja Gota

GOTLAND: Srednjovekovni biser Baltika

Pop kultura -
Iako nije česta destinacija evropskih turista, Šveđani rado letuju u „zemlji Gota“, na najvećem ostrvu u Baltičkom moru
1 / 5 Foto: Shutter

Može se zvati „Božja zemlja“, može se prevesti i kao „zemlja koza“, ali je Gotland zapravo „zemlja Gota“.Najveće ostrvo u Baltičkom moru možda nije omiljena destinacija evropskih turista, ali ga Šveđani veoma vole jer se od luke Ninešamn na jugu Stokholma do Vizbija, glavnog grada pokrajine Gotland, stiže brodom za svega tri i po sata.

Sunce i more... Osećaj je kao da ste na Mediteranu
Sunce i more... Osećaj je kao da ste na Mediteranu

Čudo Golfske strujeLokacija ostrva ne uliva poverenje da se tu može letovati, okupati u moru i osećati kao na Mediteranu, ali Golfska struja čini čuda. Sam grad Vizbi nema naročito lepe plaže, ali ako dolazite tokom letnje sezone, lako ćete se prevesti do krajnje južne ili severne strane ostrva, gde vas čekaju duge peščane plaže s kamenim totemima koji izranjaju iz mora. U vansezoni Gotland možete obići isključivo rentakarom ili auto-stopom, a oni u kondiciji i dobrim biciklom.

Skandinavska arhitektura... Prozori su niski i puni cveća
Skandinavska arhitektura... Prozori su niski i puni cveća

Populacija od oko 58.000 stanovnika raspoređena je na velikom ostrvu i nekoliko manjih ostrvaca - Faro, Gotska Sandon i Karlso, a u glavnom gradu Vizbiju živi nešto manje od 23.000 stanovnika.Kako je kroz istoriju bio pod raznim osvajačima - Danskom, Nemačkom, pa čak nakratko i Rusijom, kao i zbog samog položaja usred Baltičkog mora, Gotland ima i svoju nezvaničnu zastavu, koja je ista kao kod ostalih Skandinavaca, samo što je pozadina žuta, a krst zelen. Simbol ostrva je ovan, a ovčarstvo i poljoprivreda uopšte, uz turizam, glavni su izvori prihoda.

Kao u 12. veku... Zidine Vizbija su pod zaštitom Uneska
Kao u 12. veku... Zidine Vizbija su pod zaštitom Uneska

Gradski muzej u Vizbiju priča istoriju ovog neobičnog ostrva koja počinje u 10. veku. U njemu se nalazi skelet star 5.000 godina, čiji je DNK pokazao da su Goti bili lovci na ribu i foke i da su najsrodniji s Fincima. To i ne čudi, jer istorija kaže da je na mestu današnjeg Vizbija u 12. veku bila finska luka Almedalen, a Danci su je osvojili 1361. godine. Utvrđenje je izmenjeno u 15. veku, kad je pod upravom Erika Pomeranskog tu sazidan dvorac, a grad se zvao Vizborg i bio je utočište pirata tokom 12 godina. Danas su zidine duge 3,6 kilometara veoma očuvane i zajedno s gradom unutar njih pod zaštitom su Uneska.Sva osvajanja, rušenja i paljenja nisu narušila vikinški stil starog grada Vizbija, osim što su Danci prilikom povlačenja digli u vazduh Erikov dvorac i što i danas stoje ruševine nekoliko crkava koje su porušili Nemci. Tu je splet uskih ulica od kamena i niske drvene kuće sa živopisnim prozorima, pa je ceo ambijent sjajna pozornica za Srednjevekovnu nedelju, manifestaciju koja se održava svake godine i u kojoj učestvuje kompletno stanovništvo.

Viteško takmičenjeTada se svi oblače u srednjovekovne odore, plešu, služe tradicionalnu hranu, takmiče se u gađanju strelom, jahanju konja i drugim viteškim disciplinama.Odlazak s Gotlanda iz luke u Vizbiju ostaje upečatljiv po pogledu ka vrhovima katedrale Svete Marije, koji paraju nebo dok brod seče tamne talase a mir ispunjava dušu. Potpuni mir srednjovekovnog gotskog grada, bisera Baltika.

Reklamna kampanjaPRIZORI KAO NA POPULARNIM DESTINACIJAMA Pred leto je upadljiva reklamna kampanja širom Švedske u kojoj je data ideja za letovanje na Gotlandu. Na fotografijama s različitim pejzažima koji podsećaju na Provansu, Ibicu, Arizonu, Šervud ili Leman sitnijim slovima piše objašnjenje da su to sve prizori sa ovog ostrva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track