INSPIRACIJA: Ko su džezeri iz legendarne Bajagine pesme
Foto: Dado Djilas

Preneo atmosferu na pesmu

INSPIRACIJA: Ko su džezeri iz legendarne Bajagine pesme

Pop kultura -
Osamdesetih godina je džez muzika bila prilično popularna, bilo je dosta festivala, a i Dom omladine je imao svoj džez klub, koji je bio jedino mesto u gradu otvoreno do kasno u noć, rekao je Bajaga

Najveći deo pesame "Bajage i Instruktora" svi znamo od reči do reči, a Momčilo Bajagić je otkrio gde je pronašao inspiraciju za čuvenu numeru "Dobro jutro džezeri".

"Osamdesetih godina je džez muzika bila prilično popularna, bilo je dosta festivala, a i Dom omladine je imao svoj džez klub, koji je bio jedino mesto u gradu otvoreno do kasno u noć. Tu se okupljala i malo drugačija ekipa, muzičari su tu imali svoje izedbe i često su, posle recimo Beogradskog džez festivala, gosti festivala dolazili u klub... Kažu i da je čuveni Majls Dejvis tu svirao, znam sigurno da su svirali Čik Koria, Herbi Henkok, BB King- takoreći nepisano pravilo je bilo da ko svira u Sava centru, dođe posle u Dom omladine da "dosvira", objašnjava Momčilo Bajagić.

Bajaga je izjavio da se klub nalazio u tadašnjem dansingu Domu omladine (današnja sala Amerikana) i uvek je bio krcat.

"Jako je teško bilo ući jer je dolazilo i po dve hiljade ljudi da sluša svetske majstore džeza... I onda kada se sve završi, oko 3-4 ujutro, muzičari sa instrumentima ispod ruke krenu svojim kućama. To je ta atmosfera koju sam želeo da predstavim u "Dobro jutro džezeri", otkrio je Bajaga.

http://www.youtube.com/watch?v=7tpfdkeLJqo

(Naxi/Dnevno)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track