JEDNOGLASNO: Zavod za udžbenike najbolji izdavač na Sajmu knjiga
Foto: CILE

Vreme je za knjigu

JEDNOGLASNO: Zavod za udžbenike najbolji izdavač na Sajmu knjiga

Pop kultura -
Za Izdavački poduhvat godine, nagrada je pripala Prometeju i RTS-a za ediciju "Srbija 1914-1918". Žiri je u uži izbor za ovo priznanje uvrstio "Srpska crkva u Velikom Ratu", "Istorija umetnosti u Srbiji", "Deset vekova srpske književnosti" (peto kolo), "Rečnik pojmova likovnih umetnosti i arhitekture"

BEOGRAD - U sali "Slobodan Selenić" beogradskog Sajma knjiga danas su saopštene sajamske nagrade za najboljeg izdavača, izdavački poduhvat godine i za dečju knjigu godine.

Nagrada za najboljeg izdavača 2014. pripala je Zavodu za udžbenike iz Beograda, jednoglasno je odlučio žiri u kome su dr Milan Radulović (predsednik), Miroslav Maksimović, Vesna Kapor, dr Dragan Simeunović i dr Ljubiša Despotović.

Prema oceni žirija, Zavod je izdavačka kuća koja već decenijama u skladu sa svojim imenom, društvenim zadatkom i respektabilnom tradicijom doprinosi na najbolji mogući način izdavačkoj produkciji srpskog duhovnog prostora.

"U protekloj izdavačkoj godini, Zavod je pored otežanih uslova i smanjene produkcije objavio niz značajnih dela koji su ga kandidovali za ovo priznanje", ocenio je žiri i naveo da se to odnosi na Rečnik pojmova likovnih umetnosti i arhitekture, objavljen u suizdavaštvu sa SANU i čiji je glavni urednik akademik Milan Lojanica, a u pripremi je učestvovao Odbor za rečnik odeljenja likovne i muzičke umetnosti SANU i brojne redakcije, zavisno od oblasti.

U obrazloženju se pominje Istorija srpske filozofije Slobodana Žunjića, za koju je rečeno da je enciklopedijskog formata i predstavlja prošireno izdanje autorove knjige napisane u SAD. U uži izbor žiri je prethodno jednoglasno uvrstio Pčelicu, Evro Đunti, Prometej i Filip Višnjić.

Za Izdavački poduhvat godine, nagrada je pripala Prometeju i RTS-a za ediciju "Srbija 1914-1918". Žiri je u uži izbor za ovo priznanje uvrstio "Srpska crkva u Velikom Ratu", "Istorija umetnosti u Srbiji", "Deset vekova srpske književnosti" (peto kolo), "Rečnik pojmova likovnih umetnosti i arhitekture".

U obrazloženju se navodi da se u mnoštvu knjiga koje tematizuju jubilej stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, najviše izdvojila desetotomna serija koja u svojim dokumentima, istorijskim i kulturnim doprinosom na sveobuhvatan način zaokružuje ovaj veliki, istorijski, politički i vojni sukob, ističući u prvi plan srpski doživljaj rata i stradanje naroda.

Nagrada za najbolju dečju knjigu pripala je ediciji "Deca čitaju srpsku istoriju", u izdanju Pčelice iz Čačka. U obrazloženju žirija se navodi da je Pčelica izrasla svojim obimom i kvalitetom, kao i ozbiljnošću i značajem knjiga u uglednog izdavača knjiga za decu. Žiri je pohvalno ocenio orijentaciju izdavača da pretežno objavljuje domaće pisce i da je ove godine izložila značajnu produkciju i svrstana je među najbolje na sajmu, a iz te produkcije je izdvojena edicija od osam knjiga autora Slobodana Stanišića.

U užem izboru našle su se: Srpske junačke pesme, Izabrana dela Branka Ćopića, Zbornik "Mladi Sveti Sava", Najlepše price sa sela.Specijalno priznanje u 2014. žiri je dodelio za peto kolo edicije Deset vekova srpske književnosti Izdavačkog centra Matice srpske u Novom Sadu, pošto smatra da je ovo jedinstvena edicija pokrenuta pre četiri godine, bez sumnje najdalekosežniji projekat u sadašnjoj srpskoj izdavačkoj delatnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track