Kada žene treba da se ponašaju kao muškarci?

Zaboravite na nežnost

Kada žene treba da se ponašaju kao muškarci?

Pop kultura -
Dame bi trebalo da se ponašaju kao muškarci, ako žele da rade u industrijama u kojima dominira “jači pol”, pokazala je kontroverzna studija

Zaboravite na nežnost. Dame bi trebalo da se ponašaju kao muškarci, ako žele da rade u industrijama u kojima dominira “jači pol”, pokazala je kontroverzna studija.

Ovaj savet uputila je damama En Mari Rajan, psiholog koji tvrdi da žene od muškaraca moraju da nauče kako da se ponašaju u razgovorima za posao. Njena istraživanja sugerišu da ispitivači više vole “muževne” osobine, od “nežnih” i “toplih”, koje se obično povezuju sa ženama.

Ova profesorka sa Univerziteta u Mičigenu sprovela je eksperiment objavljen u žurnalu “Psychology of Women Quarterly”. Ona je rekla damama, koje su učestvovale u studiji, da se prijave za rukovodeće poslove u industrijama u kojima dominiraju muškarci, poput građevinarstva i IT sektora, a zatim su volonteri ocenjivali pogodnost kandidatkinja za posao.

Nekim ženama je naloženo da se ponašaju “muževnije”, to jest, da ističu svoju ambicioznost i nezavisnost. Druge su imale zadatak da pokazuju svoju “žensku” stranu, koja je u ovoj studiji definisana kao “topla”, “puna razumevanja i brige”.

Otkrili smo da su one žene koje su postajale muževnije, bile bolje prihvaćene u razgovorima, jer su se takve osobine tražile na poslovima”, kaže profesor Rajan.

Iako možda deluje pogrešno da se žena ponaša kao muškarac, kako bi uspela, Rajan smatra da to može pomoći kandidatkinjama da prevaziđu diskriminaciju.

“Kompanije i regruteri trebalo bi da se pobrinu da ne pokazuju diskriminatorno ponašanje na razgovorima za posao, ali mnogo dokaza govori da se to ipak dešava. Naše istraživanje imalo je za cilj da otkrije od čega žene mogu imati koristi u takvim intervjuima, a šta ne bi trebalo da rade”, kaže Rajan.

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track