KAKO UPRAVLJATI SVOJIM VREMENOM: Trik poslednjih 40 minuta
Foto: Vreme, Sat, Beta/ap

Saveti

KAKO UPRAVLJATI SVOJIM VREMENOM: Trik poslednjih 40 minuta

Pop kultura -
Najjednostavniji odgovor je da pokušate da izbegavate, po svaku cenu, situacije u kojima samo gubite vreme

Poslušajmo savet obrazovnog konsultanta Vejna K. Džonsona i zapitajmo se - kako smo mi proveli poslednjih 40 minuta? Da li smo bili produktivni? Jesmo li korisno utrošili svoje dragoceno vreme? Vrednujemo li svaki minut na pravi način...

U februaru 2014. godine u intervjuu za "Beyond Success Online", obrazovni konsultant i profesor na univerzitetu u Bostonu, Vejn K. Džonson, otkrio je veoma zanimljiv trik koji pomaže pri upravljanju vremenom, piše Sensa.rs

"Najjednostavniji odgovor je da pokušate da izbegavate, po svaku cenu, situacije u kojima samo gubite vreme.Ako zakažem poslovni sastanak sa nekolicinom kolega, što se ne događa toliko često, trudim se da sastanak ne traje dugo, već oko pola sata. Iskreno verujem da ako ste sastanak dobro pripremili i niste neodlučni, malo je tih sastanaka koji će tražiti više od 30 minuta. Neverovatno je koliko vremena pa i novca ljudi utroše da bi držali duge i ne naročito efikasne sastanke.

Što se tiče toga kako ja lično upravljam vremenom, trudim se da živim po filozofiji koja se bazira na to "u čemu sam bio produktivan i koristan u poslednjih 40 minuta?". Bukvalno sedim za stolom i završavajući neki zadatak upitam sebe da li sam zaista bio vredan.

Ako nisam ništa konstruktivno i korisno uradio u proteklih 40 minuta, to znači da ne baratam dobro svojim vremenom i da moram da promenim nešto u svom pristupu tom konkretnom zadatku - ili toj vrsti zadataka - kako bih imao veći učinak. Meni je, takođe, veoma važno da budem potpuno usredsređen na to što radim. Ili radim ili se odmaram.

Naravno, to ne znači da se meni ne dešavaju neplanirane stvari. Ali pošto najveći deo posla dobro i realistično planiram, ostaje i malo vremena za "popust" tako da me sitnije nepravilnosti ne izbacuju iz takta. Ako se desi nešto "krupnije", skidam neku drugu obavezu s liste i idem dalje.

Kako bi se efikasno upravljalo vremenom neophodno je biti spreman na brzu imrovizaciju pošto usledi takav izazov; uradite sve ono što je potrebno, kako bi se bez problema vratili originalnom projektu."

Foto Beta/AP
Foto Beta/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track