Koncert na Kolarcu povodom Evropskog dana jevrejske kulture!
Foto: PR

Svečanost

Koncert na Kolarcu povodom Evropskog dana jevrejske kulture!

Pop kultura -
Svi koji žele da prisustvuju koncertu povodom evropskog dana jevrejske kulture, mogu da dođu na Kolarac, 14. septembra 2014. u 20 časova

Evropski dan jevrejske kulture, koji se održava širom Evrope svake godine početkom septembra, 14. septembra biće obeležen koncertom Srpskog jevrejskog pevačkog društva "Braća Baruh" i Jevrejskog kamernog orkestra u velikoj sali Kolarčevog narodnog sa početkom u 20 časova.

U organizaciji humanitarne jevrejske organizacije B'nei B'rit i Jevrejske opštine Beograd povodom Evropskog dana jevrejske kulture kao i 135 godina od postojanja Srpsko-jevrejskog pevačkog društva "Braća Baruh" u velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine biće održan celovečernji koncert na kome će pored renomiranog hora "Braća Baruh" nastupiti i Jevrejski kamerni orkestar koji čini 15 profesionalnih muzičara, članova Jevrejske zajednice Srbije.

Hor "Braća Baruh" iz Beograda osnovan je 1879. godine kao Srpsko-jevrejsko pevačko društvo, naziv je promenilo kao uspomenu na trojicu braće iz poznate jevrejske porodice Baruh iz Beograda, stradalih u pogromima početkom Drugog svetskog rata.

Neka istraživanja ukazju da je hor Braća Baruh najstariji jevrejski hor na svetu. U dugoj i uspešnoj istoriji ovog hora, koji je održao brojne koncerte u inostranstvu i svim velikim gradovima nekadašnje Jugoslavije, zabeleženo je da su ga vodili neki od najznačajnijih srpskih muzičara: Stevan Mokranjac, Josif Marinković, Stevan Hristić, Svetolik Pašćan. Pored mnogobrojnih konerata u Srbiji i inostranstvu, hor beleži i brojne nagrade.

Na svečanom koncertu u Kolarčevoj zadužbini biće izvedena dela jevrejskih autora koja okruženju predstavljaju koliko su jevrejska tradicija i kultura sveobuhvatni i sastavni deo evropskog i svetskog kulturnog nasleđa.

U prvom delu koncertа Jevrejski kаmerni orkestаr predstаviće publici delа poznаtih jevrejskih kompozitorа, kаo i delа svetskih kompozitorа koji su inspirаciju pronаšli u jevrejskoj temаtici, pa će tako beogradska publika imati priliku da čuje dela Feliksa Mendelsona, Dariusa Mijoa, Karla Štamica.

U nastavku programa hor Brаćа Bаruh izvešće a capella kompozicije iz svog repertoаrа, а zаtim će se u nаstаvku progrаmа horu pridružiti Jevrejski kаmerni orkestаr u interpretаciji novih аrаnžmаna nа teme jevrejskih trаdicionаlnih i populаrnih melodijа posebno pripremljenih zа ovаj koncert.

Koncertom će dirigovati Stefan Zekić. Ulaz na koncert je slobodan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track