Na sajmu knjiga 15 kineskih pisaca
Foto: Shutterstock

Od 26. oktobra do 2. novembra

Na sajmu knjiga 15 kineskih pisaca

Pop kultura -
Ambasador Kine u Beogradu Li Men Čang rekao je da Kinezi smatraju Međunarodni sajam knjiga u Beogradu veoma uticajnim u svetu i da Kina pridaje veliku pažnju predstojećoj izložbi

BEOGRAD - Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od 26. oktobra do 2. novembra, a iz zemlje počasnog gosta Kine manifestaciju će posetiti oko 200 članova delegacije, među kojima oko 100 izdavača i 15 pisaca.

Sekretar za kulturu grada Beograda Vladan Vukosavljević rekao je na konferenciji za novinare da će se na sajmu knjiga predstaviti više od 450 direktnih izdavača i najmanje 33 izdavačke kuće i izlagača iz inostranstva. On je rekao da je dolazak oko 200 članova kineske delegacije prilika za ugovaranje izdavačkih poslova i da čitaoci u Srbiji upoznaju bogatu i rastuću kinesku literarnu baštinu i produkciju, a publika u Kini dobije prevode dela najznačajnijih srpskih pisaca.

"Sajam knjiga je dragulj u kulturnoj ponudi Beograda i ove godine biće uspešniji i po broju izlagača, po obimu ponude i svim drugim aspektima", rekao je Vukosavljević. Ambasador Kine u Beogradu Li Men Čang rekao je da Kinezi smatraju Međunarodni sajam knjiga u Beogradu veoma uticajnim u svetu i da Kina pridaje veliku pažnju predstojećoj izložbi.

"Oko 200 članova delegacije, od kojih više od 100 izdavača, predstaviće u Beogradu oko 6.000 publikacija. Upoznaćete se sa novom, ali i sa starom Kinom i videti promene koje se u našoj zemlji događaju iz dana u dan", rekao je Čang.

Predsednik Odbora sajma Zoran Avramović rekao je da će na sajmu učestvovati izlagači iz Francuske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Irana, Crne Gore, Japana, Belorusije, Grčke, Nemačke, Hrvatske, Velike Britanije, Španije, Holandije, Rusije, Angole, Austrije i Indije. On je rekao da će se u Hali 1 predstaviti domaći izdavači isključivo sa sopstvenim izdanjima, u Hali 2a počasni gost Kina, inostrani izlagači, nacionalne prezentacije i izdavači obrazovnih učila, dok je Hala 2c rezervisana za obrazovne ustanove.

U Hali 4 biće domaći i strani izdavači, državne ustanove i institucije, distriubuteri, religiozna produkcija i antikvarne knjige, dok će u Hali 2b biti organizovana dečja sala i izložbe, najavio je Avramović. Urednik programa Dragan Hamović rekao je da će programski sadržaji biti fokusirani na tri značajne godišnjice: dva veka od objavljivanja prvih dela Vuka Karadžića Pismenice i Narodne pesmarice, 150 godina rođenja Branislava Nušića i 100 godina od početka Velikog rata.

Biće organizovane tribine o delima Dobrice Ćosića, Jovana Skerlića, Svetlane Velmar Janković, izdavaštvu za decu, mladoj srpskoj poeziji, ekranizovanju književnosti, Miodragu Pavloviću i o objavljivanju pesama Momčila Nastasijevića u prevodu na nemački jezik. Tradicionalno, biće proglašen izdavač, izdavački poduhvat, dečja i najlepša knjiga godine, a poslednjeg dana sajma predstavnik Kine predaće otvorenu knjigu predstavniku Indije, zemlji počasnom gostu naredne, jubilarne 60. sajamske manifestacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track