Norveški pesnik Edegard dobitnik Zlatnog ključa Smedereva

Priznanje

Norveški pesnik Edegard dobitnik Zlatnog ključa Smedereva

Pop kultura -
Pesnička nagrada Zlatni ključ Smedereva dodeljuje se pesnicima iz sveta za celokupan opus, a sastoji se od pozlaćene kopije ključa srednjovekovnog Smedereva, objavljivanja knjige izabranih pesama i novčanog iznosa

SMEDEREVO - Norveški pesnik Knut Edegard dobitnik je nagrade Zlatni ljuč Smedereva, izjavio je direktor Smederevske pesničke jeseni Goran Đorđević. Elegard (1945) je osnivač međunarodnog književnog festivala nazvanog po norveškom nobelovcu Bjornstjern Bjornson, a od 1967. do danas objavio je 35 pesničkih, proznih i drugih knjiga i jedan je od najprevođenijih norveških pesnika.

Pesnička nagrada Zlatni ključ Smedereva dodeljuje se pesnicima iz sveta za celokupan opus, a sastoji se od pozlaćene kopije ključa srednjovekovnog Smedereva, objavljivanja knjige izabranih pesama i novčanog iznosa.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, nagradu Zlatni ključić Smedereva za stvaralaštvo za decu dobio je Dušan Pop Đurđev kojem će festival u Smederevu štampati knjigu "Madam Tiso Dunav Tiso". Đurđev (1953) piše poeziju za decu i mlade, satire, a takođe se bavi i kreiranjem novih vizuelno-literarnih formi u stvaralaštvu namenjenom deci.

Nagrada Zlatni ključić dodeljuje se srpskom pesniku za decu, a sastoji se od objavljivanja knjige izabranih pesama nagrađenog autora, plakete i novčanog iznosa. Za nagradu Zlatna struna prijavljeno je oko 700 radova, a u uži izbor ušli su Igor Rems iz Bara, Eleonora Luthander iz Beograda, Kaja Milenković iz Pirota, Novica Sovrlić iz Kosovske Mitrovice i Slobodan Lazović iz Čačka. Najbolji autor dobiće statuetu Zlatna struna (rad vajara Selimira Jovanovića) i novčani iznos, rekli su organizatori festivala. Međunarodni festival poezije Smederevska pesnička jesen biće održan od 14. do 17. oktobra, a predstaviće više od 50 pesnika iz oko 20 zemalja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track