ORPAK: Iz kruševačkog prihvatilišta nestalo 80 odsto pasa!

Organizacija za prava i zaštitu životinja

ORPAK: Iz kruševačkog prihvatilišta nestalo 80 odsto pasa!

Pop kultura -
Za samo 2 meseca u prihvatilištu, po rečima predsednice Orpaka, Lele Bucek ima čak 80% pasa manje nego ranije. Gde su psi nestali, niko ne zna

Prihvatilište u Kruševcu, koje pripada Zoohigijeni JKP Kruševac, poslednjih godina imalo je dobru saradnju sa Organizacijom za prava i zaštitu životinja Orpak. Psi su u prihvatilištu bili zdravi, uhranjeni, a neki čak i debeli. Boksevi su im bili čisti i prihvatilište je, zahvaljujući toj saradnji, radilo relativno dobro.

Ipak, poslednja dva meseca, sve ono što su entuzijasti stvorili palo je u vodu. Za samo 2 meseca u prihvatilištu, po rečima predsednice Orpaka, Lele Bucek ima čak 80% pasa manje nego ranije! Gde su psi nestali, niko ne zna..

Volonteri Orpaka sarađivali su sa šefom prihvatilišta, koji je pre nekoliko meseci premešten sa tog radnog mesta. Od tada, volonteri više nemaju kontrolu nad stanjem pasa u prihvatilištu.

"Nakon mesec dana obilaska i skretanja pažnje zaposlenima da se stanje pogoršava odlučili smo se da se obratimo direktoru JKP-a Bobanu Kostiću i tražimo od njega hitnu intervenciju i povratak zaposlenog radnika koji je prihvatilište održavao. Direktor JKP-a Boban Kostić nas čak nije udostoji ni sastanka ni poziva - čak nije se nije ni potrudio da stanje u prihvatilištu proveri i poboljša uslove", rekla je Lela Bucek.

Predsednica Orpaka objasnila je da je za samo mesec dana stanje u prihvatilištu toliko loše da se teško može opisati rečima.

"Prihvatilište koje je bilo puno pasa, zdravih i veselih je sada prazno! Nestalo je 80% pasa koji tu žive po 6, 7 godina! Ovi koji su ostali cvile, bolesni su, mršavi, nemaju dlaku po telu, izujedani su i imaju otvorene rane. Ono što nas je dotuklo kada smo sve to videli je da im je ubijen njihov veseli duh, istraumirani su i preplašeni… Šta su im to uradili?".

Iz Orpaka kažu da će ovaj slučaj izgurati do kraja. Nije im prvi put da se bore za dobrobit životinja u prihvatilištu, pa i sada veruju da će rešiti problem. Napominju da za ovako nešto neko mora da odgovara jer je nestao ogroman broj pasa.

"Zahtevaćemo da nam prihvatilište ustupe kako bismo spasili što više pasa i doveli prihvatilište u stanje kakvo bi po zakonu trebalo da bude. Nećemo stati dok ne proverimo svaki dokument rada prihvatilišta", rekla je Lela Bucek.

(Životinje.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja