POHVALE: Olivija Vajld veliča i bodri našu Brankicu Stanković
Foto: Nebojša Mandić

Holivudska zvezda piše o srpskoj novinarki

POHVALE: Olivija Vajld veliča i bodri našu Brankicu Stanković

Pop kultura -
Glumica u prestižnom američkom časopisu Glamur objavila pohvalan tekst o autorki emisije „Insajder“, koja je jedna od tri ovogodišnje dobitnice svetske nagrade za hrabrost

Uoči svečane dodele svetske nagrade za hrabrost, koju je ove godine dobila urednica i autorka „Insajdera“ Brankica Stanković, o novinarki B92 piše i holivudska glumica Olivija Vajld u prestižnom američkom magazinu Glamur.Ona navodi da ono što Brankica i još dve dobitnice ovogodišnje nagrade - novinarka američke TV mreže CNN Arva Dejmon, koja je izveštavala iz Libana, i Solanž Lusiku Nsimire iz Konga - rade jeste najteži posao na svetu. Na svečanoj ceremoniji u Los Anđelesu u oktobru našoj novinarki nagradu će uručiti baš svetska glumačka zvezda.- Zamislite da ne možete da prošetate sa novorođenom bebom bez najmanje četiri policajca u pratnji jer je vaš život u neposrednoj opasnosti. Ni vaš dom nije ništa bezbedniji, budući da je otkriveno da je plaćeni ubica iznajmio stan iznad vas, najverovatnije unajmljen od istih kriminalaca koji su javno pretili da „će vam razneti mozak“. Za šta vas optužuju? Za to što radite svoj novinarski posao i razotkrivate korupciju u Vladi - stoji u glumičinom tekstu.

Ona je navela da bi mnogi pokleli pred pretnjama koje je pretrpela Brankica, ali da je srpska novinarka sve to stoički podnela.- Većina nas bi poklekla nakon ovakvog zastrašivanja, ali ne i Brankica Stanković, koja je ostala u Srbiji i potom napisala knjigu, u kojoj otkriva razbojnike koji su joj pretili - napisala je i dodala da pravi izveštač mora da bude „spreman da traga za pravdom i istinom po svaku cenu“.Knjiga Stankovićeve će biti uskoro objavljena u Americi.- Saznaćete kroz šta sve prolazi novinar koji se bavi istraživačkim novinarstvom u Srbiji - piše Olivija Vajld.Inače, ovu prestižnu nagradu svake godine dobiju tri novinarke iz celog sveta, koje se zbog saopštavanja istine suočavaju sa opasnošću i podižu lestvicu kvaliteta u novinarstvu. Fondaciju je osnovala grupa najistaknutijih američkih novinarki 1990. godine.

Reči hvale... Tekst u Glamuru
Reči hvale... Tekst u Glamuru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track