POSLE 3 GODINE ROMAN DAVIDA ALBAHARIJA: Životinjsko carstvo inspirisano protestima  iz1968.
Foto: Fonet

Na stotinak stranica

POSLE 3 GODINE ROMAN DAVIDA ALBAHARIJA: Životinjsko carstvo inspirisano protestima iz1968.

Pop kultura -
Ovo je najčudnija stvar koja je mogla da mi se desi - da napišem knjigu koja govori o političkim događajima kod nas”, kaže Albahari povodom tematike romana, inspirisanog burnim studentskim protestima 1968. godine

Početkom septembra iz štampe je izašao novi roman Davida Albaharija "Životinjsko carstvo", u izdanju „Čarobne knjige”.

"Ovo je najčudnija stvar koja je mogla da mi se desi - da napišem knjigu koja govori o političkim događajima kod nas”, kaže Albahari povodom tematike romana, inspirisanog burnim studentskim protestima 1968. godine. Glavni junak njegovog romana, Dimitrije Donkić, opskuran je čovek nepoznate prošlosti koji pod okriljem svemoćne JNA oformljuje svoju grupu, "Životinjsko carstvo", čiji članovi isprva misle da je povod njihovog okupljanja samo druženje i zabava. Uskoro otkrivaju da im je jedini zadatak da pomognu pri sprovođenju brutalne odmazde nad jednim pripadnikom grupe.

Pozadina studentskih protesta iz 1968. godine, to jest razračunavanje sa učesnicima demonstracija, presudno utiče kako na događaje u banjalučkoj kasarni, tako i na dramatičan epilog u Kanadi početkom 21. veka.

Na stotinak stranica, čitalac može da uživa u još jednoj studiji o ljudskom karakteru. To je jezovit prikaz stanja stvari. Roman je vrlo kompaktan, skladan, likovi su više funkcije priče nego osebujne ličnosti, što sasvim odgovara piščevoj nameri: da pripovedač ostane nepoznat, nedokučiv, nepouzdan, da priča sama sebe pripoveda. Ova knjiga otkriva sve Albaharijevo majstorstvo u tome da nenametljivim postupkom kreira atmosferu jeze i teskobe.

(carobnaknjiga.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track