PREMIJERA: Film Branio sam Mladu Bosnu u Sava centru

Igrani film Srđana Koljevića

PREMIJERA: Film Branio sam Mladu Bosnu u Sava centru

Pop kultura -
Nikad više neće postojati neko kao Gavrilo Princip. Danas naš narod nema tu energiju za borbu, kaže Vuk Kostić, koji igra Veljka Čubrilovića

Igrani film Srđana Koljevića „Branio sam Mladu Bosnu“ prikazan je juče novinarima, a svečana premijera biće upriličena večeras u Sava centru.Rađena po dokumentarnim podacima, priča je smeštena u 1914. godinu, kad je Gavrilo Princip ubio nadvojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu. Atentatori iz Mlade Bosne bivaju uhapšeni, a za advokata im Austrougarska monarhija dodeljuje pravnika Rudolfa Cistlera, koga tumači Nikola Rakočević. Prati čoveka koji, kada upozna zanose i ideale svojih branjenika, postaje spreman na najveći rizik.- Bilo mi je važno da predstavimo ljudsku stranu ovih istorijskih ličnosti. Osvetljava teme koje su aktuelne i danas, teme moralnog integriteta i pravde i individualne hrabrosti, ispričane iz vizure zaboravljenog heroja, nekoga ko može objektivno da sagleda situaciju - objasnio je Koljević.Ulogu Veljka Čubrilovića verno dočarava Vuk Kostić.- Istina koja je ispričana u filmu podsetiće neke ljude koji su na nju zaboravili. Gluposti su da je Gavrilo Princip ubica! On se borio za svoje ideale. Nikad više neće postojati neko kao on. Danas naš narod nema ideale, nema tu energiju za borbu - istakao je Kostić.

Desilo se pre 100 godina... Scena sa suđenja članovima Mlade Bosne
Desilo se pre 100 godina... Scena sa suđenja članovima Mlade Bosne

Miloš ĐurovićČAST JE IGRATI PRINCIPAGavrila Principa tumači Miloš Đurović, kome je ovo prva velika filmska uloga.- Nije mi bilo teško da se poistovetim s Gavrilom jer smatram da i danas ima mladih koji žele da se zalažu i bore za svoje principe i ideale. Bila mi je čast.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track