Preminuo pesnik Miodrag Pavlović
Foto: Vikipedija

Srpski pesnik evropskog renomea

Preminuo pesnik Miodrag Pavlović

Pop kultura -
Dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti postao je 1978, a redovni član 1985. godine, bio je i redovni član Evropske akademije za poeziju

BEOGRAD - Umro je Miodrag Pavlović, veliki srpski pesnik evropskog renomea.

Pavlović je preminuo 17. avgusta uveče u nemačkom gradu Tutlingenu, u kojem je, sa porodicom, živeo poslednjih godina. Dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti postao je 1978, a redovni član 1985. godine, bio je i redovni član Evropske akademije za poeziju.

Rođen je 1928. u Novom Sadu, osnovnu i srednju školu je završio u Beogradu, gde je studirao Medicinski fakultet. U vreme studija, 1952. godine, objavio je prvu zbirku pod nazivom "87 pesama", koja je prekretnica u novijoj srpskoj poeziji, nasuprot socijalističkom realizmu, proklamovao je neonadrealistički protest.

Pavlović je od 1960. godine bio dramaturg u Narodnom pozorištu u Beogradu a kasnije, 12 godina urednik u Izdavačkom preduzeću "Prosveta". Njegova najznačajnija dela su zbirke poezije Stub sećanja, Hododarje, Ulazak u Kremonu, Kosmologija profanata i druge i romani Drugi dolazak i Afroditina uvala.

Objavio je nekoliko knjiga eseja i sastavio nekoliko antologija poezije, najpoznatija je Antologija srpskog pesništva od 13. do 20. veka.Poeziju i eseji objavljivao je na gotovo svim evropskim i na nekoliko orijentalnih jezika. Dobio je Evropsku nagradu za poeziju nemačkog grada Minstera, 2003. godine, kao i nagrada "Jovan Dučić", "Ramonda Serbica", "Kruna despota Stefana Lazarevića", "Todor Manojlović", "Desanka Maksimović", Disove nagrade, nagrade "Odzivi Filipu Višnjiću", "Stefan Prvovenčani", Evropske nagrade za poeziju Književne opštine Vršac.Dobitnik je i Vukove nagrade, za 1998. godine, nagrada "Žička hrisovulja", "Branko Miljković" i brojnih drugih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track