SAJAM KNJIGA: Pred čitaocima će se naći dela 500 izlagača
Foto: CILE

Sve je spremno za početak

SAJAM KNJIGA: Pred čitaocima će se naći dela 500 izlagača

Pop kultura -
Tradicionalnu manifestaciju kulture 26. oktobra otvoriće akademik Miloš Tešić i Luji Dženjun, predstavnik Kine, zemlje gosta

Međunarodni beogradski sajam knjiga održava se 59. put, a u nedelju, 26. oktobra, svečano će ga otvoriti akademik Miloš Tešić i predstavnik zemlje gosta Kine Luji Dženjun.Predsednik odbora sajma Zoran Avramović na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao je da će na ovoj tradicionalnoj manifestaciji učestvovati 500 izlagača, od kojih je 71 iz Kine. Ranije još pojasnio je da će u Hali 1 biti predstavljeni domaći izdavači isključivo sa sopstvenim izdanjima, Hala 2a rezervisana je za goste iz Kine, inostrane izlagače, nacionalne prezentacije i izdavače obrazovnih učila, dok će se u Hali 2c predstaviti obrazovne ustanove.Dečja salaU Hali 4 biće domaći i strani izdavači, državne ustanove i institucije, distributeri, religiozna produkcija i antikvarne knjige, dok će u Hali 2b biti organizovana dečja sala i izložbe, najavio je Avramović.Ovogodišnji slogan „Vreme je za knjigu“ u savremeno doba, kad se saznanja o svetu primaju sve više vizuelno, treba da naglasi važnost knjige i da vreme za nju nikad ne prolazi.JubilejiFokus ovogodišnjeg programa, kao i pratećih programa u okviru Foruma sajma knjiga, biće usmeren na tri godišnjice od značaja za srpsku kulturu i istoriju, a to su 200 godina od izlaska prvih dela Vuka Karadžića „Pismenice“ i „Pesmarice“, 150 godina od rođenja komediografa Branislava Nušića i 100 godina od početka Prvog svetskog rata. Pored tribina koje će iz različitih aspekata sagledati značenje navedenih godišnjica za savremenu srpsku kulturu i društvo, prateći program baviće se i aktuelnim pitanjima i problemima u sferi stvaralaštva i izdavaštva, kao i odnosom književnosti i filma, knjige i medija i izdavaštvom za decu.

Velika počast... Miloš Tešić
Velika počast... Miloš Tešić

Sve na jednom mestuNEVEROVATNA INDIJA U HALI 2AU okviru kampanje „Neverovatna Indija“ Ambasada Indije imaće štand na Sajmu knjiga u Hali 2a. Na izložbenom prostoru uz promociju kampanje biće upriličena izložba digitalnih reprodukcija umetničkih dela Rabindranata Tagorea, knjige o Indiji i indijski proizvodi, kao i audio-vizuelne prezentacije o Indiji i indijskim književnim delima, uz organizaciju okruglih stolova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track