SAVA CENTAR: Večeras premijera češkog filma o Ćirilu i Metodiju
Foto: Printskrin

Apostoli srpske pismenosti

SAVA CENTAR: Večeras premijera češkog filma o Ćirilu i Metodiju

Pop kultura -
Poznati reditelj Nikolaev je inspiraciju za svoj sedmi dugometražni film potražio u životnom delu slovenskih prosvetitelja Ćirila i Metodija, u vreme kada se obeležava 1.150 godina njihovog rada

Igrani film "Ćirilo i Metodije - slovenski apostoli" češkog reditelja Petra Nikolaeva biće premijerno prikazan večeras u Sava centru, a narednih dana i u bioskopima širom Srbije.

Projekcija ovog ostvarenja istorijsko-edukativnog karaktera realizuje se u saradnji Ambasade Republike Češke u Srbiji i distributerske kuće Delijus film. Poznati reditelj Nikolaev je inspiraciju za svoj sedmi dugometražni film potražio u životnom delu slovenskih prosvetitelja Ćirila i Metodija, u vreme kada se obeležava 1.150 godina njihovog rada.

Glavne uloge igraju Roman Zah kao Metodije i Ondžej Novak kao Kiril. Ova drama zasnovana na dokumentarnom materijalu prikazana je prošle godine u Češkoj i kao film i kao televizijska serija.Podršku autorskom timu u toku produkcije, pored mnogih institucija i fondova slovenske kulture, pružili su pravoslavna i katolička crkva, kao i istoričari i drugi stručnjaci.

Film je okupio producente iz Češke, Rusije, Slovačke i Slovenije. Snimljen je na lokacijama u Češkoj, Slovačkoj, Italiji, Turskoj i na Kipru.

Ćirilo i Metodije su rođeni u devetom veku. U istoriji su poznati kao značajni hrišćanski misionari. Njihov dan se obeležava i u pravoslavnom i u katoličkom kalendaru, a proglašeni su Svetim zaštitnicima Evrope. Njihovo delovanje je bitno uticalo na kulturni razvoj svih slovenskih nacija, zbog čega su ih i zvali slovenskim apostolima.

Stvorili su na slovenskom jeziku novo pismo - glagoljicu, prvi slovenski alfabet, koji su koristili za prevođenje Starog zaveta i crkvenih knjiga, zbog čega ih je crkva izjednačila sa svecima. Takođe su stvorili prvi slovenski književni jezik i postavili temelje slovenskoj književnosti.

http://www.youtube.com/watch?v=AuuPdVnTcCo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track