SLUŽI SE U ZLATNOJ POSUDI: Sir iz Srbije među 5 najskupljih specijaliteta na svetu!

Cena prava sitnica

SLUŽI SE U ZLATNOJ POSUDI: Sir iz Srbije među 5 najskupljih specijaliteta na svetu!

Pop kultura -
Sir od magarećeg mleka, koji se proizvodi u specijalnom rezervatu prirode, Zasavici, našao se među pet najskupljih kulinarskih specijaliteta na svetu

Srpski sir od magarećeg mleka našao se među pet najskupljih kulinarskih specijaliteta na svetu.

Prvo mesto na listi najskupljih jela, objavljenoj na sajtu FinancesOnline, zauzela je ledena čokoladna poslastica "Frozen Haute" koja se može degustirati u njujorškom restoranu "Seredipiti 3", omiljenom svratištu milijardera.

Ovaj luksuzni sladoled, koji košta astronomskih 18.500 evra, pravi se od 28 vrsta kakaoa i sadrži pet grama jestivog 23-karatnog zlata.

Služi se u zlatnoj posudi ukrašenoj dijamantima koja se, jednom ispražnjenja, može poneti kući.

Na drugoj poziciji je pica "Luj XIII" koja se može naručiti samo u južnom italijanskom gradu Salernu, a košta oko 8.300 evra. Testo se priprema od makrobiotičkog brašna, a nadev sadrži tri vrste kavijara, mesto škampa i jastoga i mocarelu od bivoljeg mleka. Servira se uz redak francuski konjak i šampanjac.

Jelo koje se našlo na trećem mestu može se degustirati samo u restoranu "Fler de Lis" hotela Mandalej Bej, u Las Vegasu. Reč je o hamburgeru sa kobe govedinom, crnim tartufima i guščjom paštetom koji se poslužuje uz bocu vina Šato Petrus, a košta nešto manje od 4.000 evra.

Sledi vijetnamska čorba Anki Fu koja je najverovatnije najskuplja supa na svetu. Sastoji se od vagju teletine, tartufa, testetine i guščje paštete i košta 3.700 evra, od kojih deo vlasnici restorana "Fu", čiji je ovo specijalitet, uplaćuju u dobrotvorni fond namenjen jednoj pedijatrijskoj bolnici u Los Anđelesu.

Poslednji na listi top 5 najskupljih specijaliteta je i sveži srpski sir od magarećeg mleka. Za proizvodnju kilograma ovog sira potrebno je čak 25 litara mleka od magarca.

Sir se nedavno našao na jelovniku jednog restorana u Las Vegasu gde se može naručiti po ceni od 3.720 evra za parče, čija se gramaža ne precizira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track