SRBIJA ĆE OSVOJITI OSKARA: Montevideo, vidimo se u borbi za nagradu
Foto: Kurir Štampano

Odluka Akademije filmske umetnosti i nauke

SRBIJA ĆE OSVOJITI OSKARA: Montevideo, vidimo se u borbi za nagradu

Pop kultura -
verujem da će Bjelogrlićev film biti drugo ostvarenje za koje sam dobio ovo prestižno priznanje, ističe glumac Branko Đurić
1 / 3 Foto: Kurir Štampano

Srpski kandidat za Oskara u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku biće „Montevideo, vidimo se“. Tako je juče tajnim glasanjem odlučio stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije. Ostvarenje reditelja Dragana Bjelogrlića osvojilo je devet glasova članova te komisije, dok je „Top je bio vreo“ Slobodana Skerlića dobio sedam.

Dragan Bjelogrlić: Znao sam da smo favoriti u odnosu na „Top je bio vreo“
Dragan Bjelogrlić: Znao sam da smo favoriti u odnosu na „Top je bio vreo“

- Glasanje je obavljeno u skladu sa pravilima američke i naše akademije. Jedan listić je bio nevažeći, odnosno nije zaokružen nijedan film, tako da je priznato 16 glasova članova stručnog odbora - rekao nam je Mirko Beoković, generalni sekretar AFUN.Glumac Branko Đurić Đura nije krio oduševljenje što će ponovo učestvovati u trci za najprestižniju filmsku nagradu.- Očekujem da će „Montevideo, vidimo se“ biti drugi film u kojem igram, a koji je dobio Oskara. Dalek je put od nominacije do pobede. Moramo biti objektivni i na zemlji. Mnogi misle da prestižnu nagradu dobiju filmovi u čiju se kampanju uloži mnogo novca, ali to nije uslov - istakao je Đura, koji je nagradu Oskar dobio za film „Ničija zemlja“ Danisa Tanovića.

Reditelj Dragan Bjelogrlić je u izjavi za Tanjug naglasio da je verovao da će njegovo ostvarenje predstavljati Srbiju:- Nisam bio siguran u ishod glasanja jer se to nikad ne zna. Ipak, bio sam optimista imajući u vidu da je za Oskara potreban određeni profil filma. Pretpostavljao sam da smo favoriti. Bjela je naveo da se kampanja za dodelu Oskara „upravo poklapa sa serijom inostranih festivala, na koje je ‚Montevideo, vidimo se‘ pozvan tokom predstojeće sezone, pa će to istovremeno biti dobra svetska promocija našeg filma“.

Tika Stanić„TOP“ JE TREBALO DA PREDSTAVLJA SRBIJUProducent filma „Top je bio vreo“ Tihomir Stanić iznenađen je odlukom žirija jer je bio siguran da će ovaj film biti srpski predstavnik za nagradu Oskar.- Ovo je utakmica koju smo izgubili. Sto posto sam bio siguran da ćemo proći. Siguran sam da bismo imali mnogo uspeha - naglasio je Stanić.

http://www.youtube.com/watch?v=cARFBihsR6Q

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track